Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσκεψη στην Ταϊβάν της Νάνσι Πελόζι, που προκάλεσε την πολεμική αντίδραση της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και την ομαλή λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Και μπορεί τόσο οι ΗΠΑ, όσο και στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη να «άδειασαν» την 82χρονη Πελόζι για την απερίσκεπτη αυτή κίνηση της, αλλά το κακό έχει γίνει.
Η πολεμική μηχανή της Κίνας πήρε εμπρός και τα πράγμα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα.
Και γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί μια γηραιά Πελόζι νομίζει ότι μπορεί να αντικαταστήσει την επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ και να αλλάξει το διεθνές status ότι η Ταϊβάν είναι Κίνα.
Και για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι η Ταϊβάν στην πραγματικότητα ήταν ένας αυτοδιοικούμενος θύλακας με χαρακτηριστικά ψευδοκράτους της κινεζικής αντιπολίτευσης και μάλιστα επί δεκαετίες ολόκληρες είχε δικτατορικό καθεστώς.
Η μια και μοναδική αλήθεια είναι ότι η Ταϊβάν είναι εσωτερικό ζήτημα της Κίνας και κανένας «τρίτος» δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που η φωτιά του πολέμου καίει στην Ουκρανία.
Οποιαδήποτε νέα εστία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο με αντιμαχόμενους μάλιστα τους ισχυρούς του πλανήτη, ΗΠΑ και δυτικούς συμμάχους απέναντι σε Κίνα και Ρωσία.
Μιλάμε για όλεθρο.
Πέραν του απευκταίου αυτού ενδεχομένου, πάντως, μια ενδεχόμενη κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν, θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια τεχνολογική «ισορροπία» του πλανήτη.
Και αυτό γιατί στην Ταϊβάν κατασκευάζονται τα 9 στα 10 μικροτσίπ του πλανήτη, που λειτουργούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθιστώντας έτσι την περιοχή την καρδιά της παγκόσμιας υψηλής τεχνολογίας.
Το μυστικό, όμως, είναι ότι τις πρώτες ύλες για την κατασκευή των μικροτσίπ, η Ταϊβάν τις προμηθεύεται από την Κίνα.
Ακόμη και χωρίς στρατιωτική επέμβαση, με μια απλή απόφαση της Κίνας να διακόψει την προμήθεια των σπάνιων αυτών υλικών στην Ταϊβάν, η κατάρρευση των τεχνολογικών συστημάτων θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Και αυτό θα συμβεί την ίδια περίοδο που ο πλανήτης ολόκληρος κλονίζεται από την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση εξ αιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δεν είναι λοιπόν διόλου σοφό από μέρους της Δύσης να δημιουργήσει -τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία- έναν νέο εχθρό και συγκεκριμένα την Κίνα που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ένας πόλεμος … υψηλής τεχνολογίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκύψει σήμερα και οι «Πελόζιδες» θα πρέπει να απομονωθούν.