Το ίδιο διάστημα, κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία διεξήγαγαν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας γύρω από το νησί καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για τη διεκδίκησή της.
«Η Κίνα θα επανενωθεί σίγουρα», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του. «Οι συμπατριώτες και στις δύο πλευρές του Πορθμού της Ταϊβάν θα πρέπει να συνδέονται με κοινή αίσθηση του σκοπού και να μοιράζονται τη δόξα της αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους».
Ο Μίχαελ ΜακΚολ, πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, δήλωσε στο Fox ότι οι πρόσφατες κινεζικές διαδηλώσεις είναι οι πιο «προκλητικές» μέχρι στιγμής. Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, προέβλεψε ο ΜακΚολ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή, «θα έκανε το Ιράν να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι που πυροβολεί το Ισραήλ».
Ένα πιθανό θύμα μιας τέτοιας σύγκρουσης θα ήταν η βιομηχανία ημιαγωγών της Ταϊβάν, η οποία κατέχει περίπου το 70% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς. Η συνολική αξία της βιομηχανίας αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ φέτος στα 630 δισεκατομμύρια δολάρια - αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν και, όπως προειδοποιεί ο ΜακΚολ, «το νησί δεν έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» ή τη βιομηχανία του.
«Όλοι όσοι έχουν τηλέφωνα, αυτοκίνητα - έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα - τα πάντα εξαρτώνται από ημιαγωγούς και αυτό το νησί, με την πάροδο του χρόνου, επειδή έχουμε μεταφέρει [την παραγωγή] σε εξωτερικούς φορείς», δήλωσε ο ΜακΚολ στο Fox News Digital προσθέτοντας ότι «το κλείσιμο αυτού που συμβαίνει [στην Ταϊβάν], των ημιαγωγών, θα σταματούσε πραγματικά τον κόσμο».
Αλλαγές στην αγορά των ημιαγωγών σημαίνουν αλλαγές στην αγορά πολλών βασικών μετάλλων, όπως το πυρίτιο, το γερμάνιο και το γάλλιο, τα οποία αποτελούν κρίσιμα συστατικά για την κατασκευή ημιαγωγών. Ο χρυσός είναι επίσης βασικό συστατικό της παραγωγικής διαδικασίας λόγω των αντιθαμβωτικών ιδιοτήτων του.
Με την έλλειψη ημιαγωγών θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλες ελλείψεις ηλεκτρονικών ειδών, συμπιέζοντας τις αγορές για τα πάντα, από ψυγεία μέχρι κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά οχήματα. Ένα τέτοιο προηγούμενο υπάρχει από την περίοδο της πανδημίας με την έλλειψη ημιαγωγών που δεν σταμάτησε μόνο στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
Μια τέτοια πτώση στην παραγωγή ημιαγωγών μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι σηματοδοτεί μείωση της ζήτησης για συστατικά μέταλλα, όπως ο χρυσός. Αυτή φαίνεται να είναι η άμεση διαίσθηση της αγοράς, όπως φαίνεται από την ήπια υποχώρηση των τιμών του χρυσού μετά τις κινεζικές αγορές, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση γίνεται γρήγορα αντιληπτός.
Η Κίνα, ήδη ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χρυσού στον κόσμο, είναι απασχολημένη με την αγορά του πολύτιμου μετάλλου σε ρυθμούς ρεκόρ. Οι επιθετικές ενέργειες της χώρας προς την Ταϊβάν πιθανότατα θα συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων προς τα πάνω, σηματοδοτώντας μια δεύτερη έκρηξη των πολύτιμων μετάλλων όταν συνδυαστεί με την αυξανόμενη αβεβαιότητα της αγοράς και τον πληθωρισμό που αναπόφευκτα ακολουθούν τις συγκρούσεις.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η κίνηση συσσώρευσης αποθεμάτων πολύτιμων μετάλλων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την προετοιμασία για μεγαλύτερη κινεζική στρατιωτική εμπλοκή στην Ταϊβάν και την αυξανόμενη αποφυγή δεσμών με το δολάριο των ΗΠΑ, στο οποίο μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις ως απάντηση στην κινεζική επιθετικότητα. Εν ολίγοις: η Κίνα ποντάρει στον χρυσό, όχι στο δολάριο.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χρονική στιγμή και η διαρκής φύση των αγορών χρυσού [της Κίνας] είναι όλα μέρος ενός μαθήματος που [οι Κινέζοι] έχουν αντλήσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε στην Telegraph ο Τζόναθαν Έιαλ, αναπληρωτής διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι αδυσώπητες αγορές και η απόλυτη ποσότητα είναι σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο στο οποίο δίνει προτεραιότητα η ηγεσία του Πεκίνου, λόγω αυτού που βλέπει ως διαφαινόμενη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Εάν [η Κίνα] πλησιάσει πολύ περισσότερο στο να εκφοβίσει την Ταϊβάν και οι χώρες αρχίσουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους από την Κίνα, [τα αποθέματα χρυσού] θα τους δώσουν ένα μικρό μαξιλάρι για να μπορέσουν να ξεπεράσουν κάποιες από τις δυσκολίες», πρόσθεσε ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, συμπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ένα πακέτο βοήθειας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για την Ταϊβάν και τη γύρω περιοχή, μια κίνηση που επιδείνωσε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και θα ενθαρρύνει οικονομικά επώδυνες κυρώσεις και στις δύο πλευρές. Τέτοιες δαπάνες θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν τον εγχώριο πληθωρισμό, με αποτέλεσμα τη συνεχή αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, ακόμη και όταν η κινεζική οικονομία ενισχύεται από τα αποθέματα χρυσού της.
Αυτού του είδους η νομισματική πολιτική είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι οικονομολόγοι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κυβερνητικό πληθωρισμό που χρησιμοποιείται ως «πολιτική» είναι κακή ιδέα να ποντάρει κανείς σε νόμισμα υπό πληθωρισμό όταν επιλέγει επενδύσεις.