Στην όλη του απέλπιδα προσπάθεια, το τελευταίο διάστημα, εντάσσονται και οι σχεδιασμοί για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, ενδεχομένως και πριν από την άνοδο του στη ΔΕΘ, αλλά και το «φούσκωμα» των παροχών που θα εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να «χαϊδευτούν τα αυτιά» των πολιτών και να συμψηφιστεί έτσι το ατόπημα των υποκλοπών.
Παλαιοί και νέοι συμβουλάτορες, προτείνουν στον Κ. Μητσοτάκη να εκδιωχθούν από την κυβέρνηση όλοι οι υπουργοί που οι αρμοδιότητες τους «ακουμπούν» στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αφού διαφάνηκε καθαρά ότι οι αποπομπές του γενικού γραμματέα και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα δεν ήταν αρκετές για να κατευναστούν οι αντιδράσεις για τις υποκλοπές.
Μάλιστα κάποιοι του προτείνουν ακόμη μεγαλύτερο «μαχαίρι» και την εκδίωξη από τους υπουργικούς θώκους ακόμη και όσων υπουργών δεν βγήκαν μπροστά να τον υπερασπιστούν στις εξαιρετικά δύσκολες γι΄ αυτόν στιγμές μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, σύμφωνα με την «αυλή» του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να πείσει ότι πρωθυπουργός δεν γνώριζε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και να τονίσει την αποφασιστικότητα του για εκκαθαρίσεις των «κακών» στην κυβέρνηση του, υποσχόμενος έτσι μια καλύτερη συνέχεια στην διακυβέρνηση της χώρας.
Και παράλληλα, είθισται, ένας ανασχηματισμός, να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη στιγμή, με τα πνεύματα τόσο οξυμένα στη κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί.
Ταυτόχρονα οι συμβουλάτορες προτείνουν στον πρωθυπουργό να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις του οικονομικού του επιτελείου και να παραγεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ με παροχές, θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχές του «Τσοβόλα δώστα όλα».
Και αυτό γιατί, γνωρίζουν, ότι οι πολίτες της χώρας βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση λόγω της επέλασης της ακρίβειας και στο άκουσμα αυξήσεων μισθών και συντάξεων, έκτακτων επιδομάτων, μειώσεων φόρων και εισφορών, ενδεχομένως, να «ξεχάσουν» τις υποκλοπές και να δώσουν άφεση αμαρτιών στον πρωθυπουργό, αν τους «λαδώσει» με παροχές.
Αυτά βέβαια είναι σχέδια επί χάρτου, που ως γνωστόν τις περισσότερες φορές δεν «βγαίνουν», καθώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και έχουν να κάνουν με σωρεία ζητημάτων και προβλημάτων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δείχνει ιδιαίτερα ικανή να αντιμετωπίσει, λόγω της «ιδιοσυγκρασίας» της.
Είναι γεγονός ότι όσο και αν προσπαθεί να αναδείξει ένα κεντρώο και μετριοπαθές προφίλ, δεν τα καταφέρνει, καθώς έχει βαθιά ριζωμένες νεοφιλελεύθερες πεποιθήσεις, με άκρως συντηρητικά στοιχεία που απέχουν πολύ από τις πολιτικές και τις πρακτικές που έχει σήμερα ανάγκη η κοινωνία, μετά από την πολύχρονη περιπέτεια των μνημονίων, των λοκντάουν της πανδημίας και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
Το στρίβειν λοιπόν για του … ανασχηματισμού και της παροχολογίας, είναι μια παλαιοκομματική τακτική που μάλλον δεν θα του αποφέρει την επιθυμητή … αθώωση του.