Είναι οι χώρες που τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών θα ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε ολόκληρη την Ένωση, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε τελευταία, ιδιαίτερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των τεράστιων οικονομικών συνεπειών του.
Δυστυχώς, όμως, οι χώρες αυτές και οι ηγεσίες τους εμφανίζονται όχι μόνο ανίκανες να λύσουν προβλήματα, αλλά βρίσκονται «πνιγμένες» και σε σκάνδαλα που τις ρίχνουν σε ανυποληψία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τις νέες αποκαλύψεις για το χρηματοοικονομικό σκάνδαλο Cum-Ex και τις υποψίες για πιθανή ανάμειξη πρώην στελέχους του SPD, βρίσκεται υπό πίεση, ενώ δεν μπορεί να ελέγξει την κυβέρνηση του και κυρίως την νεοφιλελεύθερη πτέρυγα.
Για το οικονομικό σκάνδαλο Cum-Ex μάλιστα ο ο Σολτς καλείται να καταθέσει ό,τι γνωρίζει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διερεύνησης, στις 19 Αυγούστου.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του, Κρίστιαν Λίντνερ, την ώρα που και η Γερμανία φλέγεται από την ακρίβεια και οι πολίτες διαμαρτύρονται, με δηλώσεις του προκαλεί ακόμη περισσότερο την κοινωνία, καθώς ευθέως τάσσεται κατά της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «παρέμβαση στις δυνάμεις της αγοράς».
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, για τον Όλαφ Σολτς ο οποίος, όπως και ο γερμανικός τύπος αναφέρει χωρίς περιστροφές, «βρίσκεται υπό πίεση», με την χώρα του να χάνει συνεχώς έδαφος ως η ηγέτιδα της ΕΕ, ελέω … Πούτιν.
Ούτε, όμως, στη Γαλλία του πάλαι ποτέ πολλά υποσχόμενου Εμανουέλ Μακρόν, τα πράγματα είναι καλύτερα. Από τις πρόσφατες εκλογές βγήκε αποδυναμωμένος και δεν μπορεί να ελέγξει το κοινοβούλιό του, ενώ πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι δεν είναι βέβαιο αν θα εξασφαλίσει τον έλεγχο που χρειάζεται στην Εθνοσυνέλευση για να κυβερνήσει.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το παγκόσμιο σκάνδαλο διαπλοκής που αποκαλύφθηκε τον προηγούμενο μήνα από διαρροή χιλιάδων εγγράφων που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία Uber προσέγγιζε κορυφαίους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και τον Εμανουέλ Μακρόν , για να μπορέσει να εισέλθει στην αγορά παγκόσμια αλλά και για να αποφύγει τη Δικαιοσύνη. Μια εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που δεν μπορεί ούτε να ξεχαστεί, ούτε να αγνοηθεί, όποιες και να είναι οι δικαιολογίες του Γάλλου προέδρου.
Στην τρίτη ισχυρότερη χώρα της ΕΕ την Ιταλία, το κλίμα είναι εκρηκτικό, με τον «σούπερ» Μάριο Ντράγκι να χάνει το προσωνύμιο που απέκτησε ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη γειτονική μας χώρα θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου και δυστυχώς θεωρείται πολύ πιθανό η επόμενη κυβέρνηση να είναι ένας ακροδεξιός συνασπισμός με ότι αυτό σημαίνει για την ενότητα της ΕΕ.
Αλλά και στα δικά μας , οι συγκυρίες δεν ευνοούν μια ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρα μας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά τον πρωθυπουργό να βρίσκεται και αυτός υπό πίεση λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά και της επιθετικότητας της Τουρκίας. Ήδη έχει δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής αστάθειας και το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις.