Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας απειλεί ευθέως να τινάξει στον αέρα την Ευρωπαϊκή βαριά βιομηχανία, ιδιαίτερα αν εφαρμοστούν τα μέτρα που εξαγγέλλονται για ενεργειακή οικονομία.
Στην περίπτωση που οι βαριές βιομηχανίες της γηραιάς ηπείρου αναγκαστούν να περικόψουν τις ώρες λειτουργίας τους στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς ο Πούτιν κόβει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τότε όπως προειδοποιούν οικονομικοί παράγοντες, πολλές βιομηχανίες ιδιαίτερα στον τομέα των μετάλλων θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Γιατί όπως εξηγούν αν ένα εργοστάσιο μετάλλου σταματήσει να λειτουργεί έστω και λίγες ώρες την ημέρα για να επανεκκινήσει απαιτείται ακόμη μεγαλύτερο κόστος.
Ακόμη, όμως, και αυτό τελικά να μην συμβεί και οι ηγέτες της ΕΕ να εξαιρέσουν από τα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας τις βαριές βιομηχανίες, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε δυσθεώρητα επίπεδα και πάλι οι ενεργοβόρες αυτές παραγωγικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα τεράστια κόστη λειτουργίας τους.
Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Κίνα. Μια χώρα με τεράστια παραγωγή μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε αμέτρητες εφαρμογές για την παραγωγή προϊόντων άκρως αναγκαίων στην καθημερινότητα των πολιτών όλου του κόσμου και φυσικά της των Ευρωπαίων.
Ήδη, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πολλοί στην ευρωπαϊκή βιομηχανία έχουν αρχίσει να σκέφτονται εισαγωγές μετάλλων από την Κίνα προκειμένου να παράγουν τα προϊόντα τους. Ήδη η αξία των εισαγωγών αλουμινίου της ΕΕ από την Κίνα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι, ενώ εκτός από το αλουμίνιο, μεγάλες εισαγωγές από την Κίνα σκέφτονται να πραγματοποιήσουν και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που χρειάζονται χάλυβα και άλλα μέταλλα.
Δύσκολα τα πράγμα για τους Ευρωπαίους αν σύντομα δεν βρεθεί λύση για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου προκειμένου να εκλείψει ο κίνδυνος για διακοπή των γραμμών παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων που απαιτούν τη χρήση μετάλλων.
Γι΄ αυτό και τα βλέμματα όλων των παραγωγών της Ευρώπης είναι στραμμένα στη σημερινή (9 Σεπτεμβρίου) συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας , ευελπιστώντας να βρεθεί άμεσα λύση για τις τιμές της ενέργειας πριν αυτές βάλουν νάρκη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και ευνοήσουν την Κίνα.
Σε μια περίοδο που όλες οι προσπάθειες έχουν στραφεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, κανείς δεν θα ήθελε να υπάρξει μια νέα «εξάρτηση» της Ευρώπης από τα μεταλλεύματα της Κίνας.