Εύκολη, βέβαια, δεν ήταν ούτε η πρώτη κυβερνητική θητεία, αλλά τελικά εκ του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης, η Νέα Δημοκρατία βγήκε αλώβητη από τις δυσκολίες.
Το ίδιο θέλει να πράξει και την τετραετία αυτή που μόλις ξεκίνησε.
Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να «εξουδετερώσει» τους αντιπάλους της εντός της Βουλής των Ελλήνων, καθώς ακόμη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μόλις 47 βουλευτές στα έδρανα, δηλαδή 111 λιγότερους από τους βουλευτές της ΝΔ.
Και το κυριότερο είναι ότι η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και ακόμη και τα «συγγενικής» ιδεολογίας κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας. Το αντίθετο, μάλιστα, αντιμετωπίζουν άκρως ανταγωνιστικά, έως και εχθρικά το ένα το άλλο σε μια διαμάχη για το ποιο θα είναι δεύτερο τη τάξει μετά από ολόκληρα τέσσερα χρόνια που λογικά θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.
Έτσι, η κυβερνητική παράταξη, δεν θα έχει όπως φαίνεται ισχυρή αντίσταση στη Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η διακυβέρνηση της θα είναι χωρίς κλυδωνισμούς, καθώς τα προβλήματα στην κοινωνία και κυρίως στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών είναι πολλά και οξυμένα, με πρώτο και βασικότερο την ακρίβεια που σαρώνει την αγορά.
Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, φάνηκε ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε μειώσεις ΦΠΑ σε τρόφιμα, και βασικά καταναλωτικά αγαθά, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τροφίμων είναι σε δυσθεώρητα ύψη και κατατρώει τα εισοδήματα των φτωχότερων νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να καταλάβει ότι η ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής πλήττουν υπέρμετρα κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα , αφού αυτά τα νοικοκυριά ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους για τα συγκεκριμένα αγαθά.
Δηλώνει με εμμονή ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην κατανάλωση, αποδεχόμενη έτσι πως στην Ελλάδα «βασιλεύει» η αισχροκέρδεια. Και δυστυχώς δεν έκανε απολύτως τίποτα για να λύσει αυτό το πρόβλημα καθώς έπρεπε να συγκρουστεί με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αλλά ούτε και στις προγραμματικές δηλώσεις ακούσαμε κάτι σχετικό για την πάταξη της αισχροκέρδειας, πράγμα που σημαίνει ότι «πληθωρισμός της απληστίας» θα συνεχιστεί, με κερδισμένους τους ελάχιστους και χαμένους τους πολλούς.
Η συνέχιση του market pass σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το δομικό πρόβλημα της ακρίβειας , απλά χρησιμεύει για να μειώνει την οικονομική αιμορραγία των καταναλωτών που πάντως συνεχίζεται, αφού οι κερδοσκόποι ανενόχλητοι συνεχίζουν τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση είναι ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά και ότι όταν ο υγιής ανταγωνισμός βάλλεται από τα καρτέλ, δεν μπορείς να χαϊδεύεις και να αφήνεις στο απυρόβλητο όσους παρανομούν στο όνομα της δήθεν «ελεύθερης αγοράς».
Αν όχι όλοι, πολλοί από την κυβέρνηση θα πρέπει να παλέψουν με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους.