Ο διευθυντής του γραφείου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε συγκεκριμένα πως «η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει στην παραχώρηση μέρους των εδαφών της στη Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Τι σημαίνει αυτό; Παραδοχή ήττας από μέρους των συμμάχων της Δύσης απέναντι στην Ρωσία του Πούτιν;
Αυτό φαίνεται από την πρώτη ανάγνωση της δήλωσης του μεγαλοστελέχους του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου οι δυτικοί σύμμαχοι όσο και αν ενίσχυσαν με πολεμικό υλικό και κατασκοπευτικές πληροφορίες τους Ουκρανούς δεν κατάφεραν να τους δώσουν την αναγκαία ώθηση για να αμυνθούν και να μην χάσουν εδάφη αρχικά ή έστω στη συνέχεια να καταφέρουν να ανακαταλάβουν τις χαμένες περιοχές τους.
Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας επί της ουσίας έχει αποτύχει και όλα δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο επί του πεδίου να ανατραπεί η υπεροχή του Πούτιν.
Και η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι οι Δυτικοί έδειχναν να τους καταλαμβάνει κόπωση με τις απαιτήσεις του Ζελένσκι, ενώ εξ αρχής είχαν ξεκαθαρίσει ότι η Ουκρανία στην παρούσα χρονική στιγμή δεν θα γινόταν δεκτή στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσο και αν πίεζε ο Ζελένσκι.
Και ήρθε η δήλωση του διευθυντή του γραφείου του Στόλντεμπεργκ για να «ξαναζωντανέψει» και πάλι τις μεγάλες υπόνοιες ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε η Ρωσία, είχε βάλει το χεράκι του και το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ που το διαφεντεύουν.
Για όσους θέλουν να βλέπουν αντικειμενικά τα πράγματα και να μην τάσσονται με φανατισμό στο πλευρό κάποιου από των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, είναι γνωστή η προσπάθεια από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να πιέσουν τη Ρωσία στο μαλακό υπογάστριο, στέλνοντας στα σύνορα της δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Αυτό είχε πει και ο Πούτιν ως δικαιολογία για την δήθεν «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του στην Ουκρανία.
Και τώρα οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι του δίνουν την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι δικαιώνεται, καθώς για να πετύχουν το σκοπό τους, να κάνουν την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ, της προτείνουν να παραχωρήσει εδάφη της στον κατακτητή, μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ο στόχος των ΗΠΑ.
Να στηθούν στα εδάφη της Ουκρανίας βάσεις του ΝΑΤΟ δίπλα στα ρωσικά σύνορα.
Το «τυράκι» για τον Πούτιν είναι να του μείνουν τα εδάφη της Ουκρανίας που κατέκτησε με τον πόλεμο και να τον σταματήσει.
Μάλλον όμως το Αμερικανικό-ΝΑΤΟϊκό σχέδιο δεν φαίνεται να πετυχαίνει.
Οι Ουκρανοί ήδη χαρακτήρισαν γελοία μια τέτοια εξέλιξη παραχώρησης εδαφών τους στην Ρωσία, ενώ και η «φωνή» του Πούτιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν «τσίμπησε» και δήλωσε με νόημα ότι εάν η Ουκρανία παραχωρήσει εδάφη για να μπει στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να χάσει και το Κίεβο και να μεταφέρει την πρωτεύουσα της στη Λβιβ που είναι η μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας και απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη γειτονική Πολωνία.
Με απλά λόγια οι Ρώσοι δεν κάνουν πίσω από την απαίτηση τους να υπάρχει αποστρατικοποιημένη ζώνη έξω από τα σύνορα τους. Και αυτό μάλλον σημαίνει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έτσι απλά.