Στη χθεσινή διάσκεψη κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία που συγκάλεσε στο Ελιζέ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αποφασίστηκε η συνέχιση τόσο της στήριξης του Ζελένσκι όσο και η διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγα 24ωρα μετά την απόφαση Τραμπ να άρει ορισμένες από τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.
Μαζί με τον Μακρόν «το τσεκούρι του πολέμου» κραδαίνουν ακόμη ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στράμερ και ο ηττημένος στις πρόσφατες εκλογές Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, που ηγούνται της ομάδας των «προθύμων» για τη συνέχιση που πολέμου στην Ουκρανία.
Μάλιστα οι τρεις του παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο, όχι μόνο για τις χώρες τους, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, δηλώνοντας ότι προτίθενται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να εγγυηθούν έτσι την ασφάλεια της χώρας, αμέσως μόλις επιτευχθεί εκεχειρία με τη Ρωσία.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι μεγάλος αριθμός ευρωπαίων ηγετών δεν επιθυμεί να αναλάβει τέτοιο ρίσκο που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο με δεδομένη τη θέση του Κρεμλίνου ότι η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα εκληφθεί ως νέα επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και θα απαντηθεί.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ξέκοψε κάθε συζήτηση για αποστολή ιταλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ξεκαθάρισε πως ό,τι γίνει πρέπει να γίνει με την συμμετοχή των ΗΠΑ.
Και από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών.
Το ζήτημα είναι πως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ενώ δηλώνει πως επιζητά μια δίκαιη ειρήνη, σε όλες τις δηλώσεις του και τις χθεσινές δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Χθες, μάλιστα τόνισε ότι στην Ουκρανία θα πρέπει να βρεθούν στρατεύματα όχι με τη μορφή «κυανόκρανων» για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός, αλλά θέλει έναν στρατό που να ξέρει να αμύνεται, όπως είπε, δηλαδή να πολεμά.
Αυτή δεν είναι θέση υπέρ της ειρήνης, αλλά υπέρ της συνέχισης του πολέμου στον οποίο φαίνεται να παρασύρονται και οι τρείς άλλες ισχυρές χώρες, σίγουρα η Βρετανία και Γαλλία και ενδεχομένων και η Γερμανία.
Και στην περίπτωση αυτή το ρίσκο είναι μεγάλο. Γιατί όλοι οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ ένας τέτοιος πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί. Και οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένες να εμπλακούν, αλλά έχουν εμφανώς τοποθετηθεί στο πλευρό της Ρωσίας του Πούτιν.
Η χθεσινή δήλωση Μακρόν σε συνέντευξη τύπου μετά τη διεθνή σύνοδο για το Ουκρανικό ζήτημα πως «η Ευρώπη προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, με ή χωρίς τις ΗΠΑ», δεν πρέπει να υιοθετηθεί, ειδικά μετά την επίσης χθεσινή δήλωση Ζελένσκι ότι δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για μια πιθανή συμφωνία για τις σπάνιες γαίες.
Με δεδομένη την πολιτική κουλτούρα του Τραμπ ότι όλα γίνονται για την οικονομία μια τέτοια τοποθέτηση μάλλον θα οξύνει περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Όσο για τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου πως ο Πούτιν θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, από πολλούς παραφράζεται πως ο Ζελένσκι θέλει να διχάσει την Ευρώπη με τις ΗΠΑ, με ότι αυτό σημαίνει πρωτίστως για τη γηραιά ήπειρο που δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της.