Ερωτηθείς από Έλληνες δημοσιογράφους για τα περιστατικά χουλιγκανισμού με αφορμή την δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σημείωσε:
«Φταίει η κοινωνία, δεν είναι ένα πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου, είναι κοινωνικό. Ο ρατσισμός είναι παντού, η βία είναι παντού. Γιατί; Γιατί η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη.
Δεν υπάρχει η μεσαία τάξη για να ισορροπήσει την κατάσταση.
Στον κόσμο οι ανισότητες δημιουργούν προβλήματα. Ο μισός πλανήτης υποφέρει από την πείνα, ο άλλος μισός πεθαίνει λόγω της ανεβασμένης χοληστερίνης. Όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Είναι θέμα κουλτούρας, παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας πρέπει να πληρώνονται καλύτερα, αλλά τελικά όσοι είναι στην εξουσία, κλέβουν τα πάντα κι έτσι δυσκολεύει η κατάσταση».
Προφανώς και αυτή είναι η πλήρης αλήθεια. Μια αλήθεια σκληρή για το πολιτικό σύστημα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας που οι κυβερνώντες και οι «έχοντες και κατέχοντες» προσπαθούν να κρύψουν.
Αυτοί που σκοπίμως κάνουν πως βλέπουν μόνο το δέντρο και χάνουν το δάσος.
Αυτό έκαναν και χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ που ήρθε στη χώρα μας και οι πανίσχυροι οικονομικά μεγαλοϊδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ της χώρας.
Συζήτησαν δήθεν μέτρα για να εξαλειφθεί η βία από το ποδόσφαιρο.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε –όπως άλλωστε τον ξεμπρόστιασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ακριβώς τις ίδιες προτάσεις που είχε κάνει και στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία, οι μεγαλοϊδιοκτήτες κατέθεσαν και αυτοί τις προτάσεις τους, αλλά για την «ταμπακιέρα» τσιμουδιά.
Ανακάλυψαν και πάλι δήθεν ενόχους και αυτοί εμφανίστηκαν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης.
Και ευτυχώς ως από μηχανής Θεός εμφανίστηκε την ίδια μέρα ο Γκουαδριόλα για να πει με λίγες προτάσεις και σταράτα λόγια όλη την αλήθεια.
Το πρόβλημα δεν είναι αθλητικό. Είναι κοινωνικό και οφείλεται στην απίστευτη ανισότητα που υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες. Και την ανισότητα αυτή όχι μόνο την ανέχονται αλλά επί της ουσίας την καλλιεργούν οι πολιτικοί ανά τον κόσμο μαζί με τους διαπλεκόμενους μ’ αυτούς ολιγάρχες και πάμπλουτους.
Όταν οι κοινωνίες γίνουν δίκαιες, όταν σταματήσει η απάνθρωπη εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους, όταν το ποδόσφαιρο πάψει να αποτελεί πεδίο εκτόνωσης του θυμού των ανθρώπων που πολιτικοί και ισχυροί οικονομικά παράγοντες εκμεταλλεύονται, τότε θα γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να σταματήσει και η βία και όχι μόνο στα γήπεδα.