Η αλήθεια είναι ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι αναλύσεις τους είναι νομικά ορθές, καθώς επιχειρηματολογούν κυρίως προβάλλοντας το γεγονός ότι οι όποιες δικαστικές αποφάσεις εκφέρονται με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν πρέπει να επηρεάζονται από παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν τη δικανική κρίση σε λάθος δρόμους, εις βάρος της ουσιαστικής απονομής δικαιοσύνης.
Εκλαϊκεύοντας, κάποιοι άλλοι την απόρριψη της ρήσης για «το περί κοινού δικαίου αίσθημα» αναφέρουν ότι πολλές φορές αυτό επιτάσσει λανθασμένες αποφάσεις, όπως ιδιαίτερα σκληρές τιμωρίες για αδικήματα.
Και είναι αλήθεια ότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι επικαλούμενοι «το περί κοινού δικαίου αίσθημα» , απαιτούν ακόμη και την ποινή του θανάτου.
Όπως σε όλα τα ζητήματα, όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Μία από αυτές, προφανώς και είναι και η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών επανέρχονται στα επίπεδα προ του 2012.
Αυτό σημαίνει αυξήσεις έως και 40% στις συντάξεις των δικαστικών, όταν όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις με δυσμενέστατους νόμους και μάλιστα μεγάλος αριθμός συνταξιούχων δεν λαμβάνει καν αυξήσεις λόγω της περιβόητης προσωπικής διαφοράς.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, ποιος μπορεί να ψέξει τους πολίτες που μιλούν για μια απόφαση που προκαλεί «το περί κοινού δικαίου αίσθημα»;
Όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι, πλην δικαστικών είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και διέπονται από άλλους νόμους;
Κατηγορούν οι εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας όσους επικαλούνται την «κοινή αίσθηση δικαίου», ότι αυτή διαμορφώνεται και παρακινείται κάποιες φορές και από υπολογισμό συμφέροντος.
Αλήθεια είναι αυτό. Το συμφέρον τους κοιτάζουν όλοι και φυσικά και οι συνταξιούχοι. Μήπως και το συμφέρον τους δεν προασπίστηκαν οι συνταξιούχοι δικαστικοί που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για να λάβουν την θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου;
Εάν οι συνταξιούχοι δικαστικοί πάρουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, τότε αναλογικά και όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν.
Αν η απόφαση των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ορθή, τότε πρέπει να είναι εφαρμόσιμη για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.
Στην κυβέρνηση βέβαια, ούτε που να το ακούσουν δεν θέλουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι η απόφαση αφορά μόνο τους δικαστικούς που έχουν προσφύγει και έτσι δεν τους βάζει δύσκολα για τον προϋπολογισμό. Ωραία πολιτική στάση!
ΥΓ. Αν «το περί κοινού δικαίου αίσθημα» όταν λαμβάνονται δικαστικές αποφάσεις είναι «επινόημα» και «δοξασία», τότε το ίδιο συμβαίνει και για το «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό»;