Μετά τις προχθεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη φορολόγηση για τα υπερκέρδη των τραπεζών, ήρθαν, χθες, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, με τις οποίες πιστοποίησε την «ασυλία» των πρακτικών των τραπεζών, που για πολλούς αγγίζουν την αισχροκέρδεια.
Αναμασώντας την καραμέλα του λαϊκισμού ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε πεισματικά και αυτός την ανάγκη να επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών, ενώ για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών προαναγγέλλει μέτρα «ασπιρίνες» που ακόμη και αν ποτέ προωθηθούν δεν δίνουν καμία λύση στις πρακτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των πελατών τους.
Μια απλή ανάγνωση των «μέτρων» που εξαγγέλθηκαν για το απώτερο μέλλον από τον υπουργό Οικονομικών αρκεί για να βγάλει ο καθείς συμπέρασμα για το πόσο η κυβέρνηση «στριμώχνει» τις τράπεζες:
1. Περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού που είναι βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών των τραπεζών.
2. Σε αυτό το πλαίσιο και μέσω του ανταγωνισμού, στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Περαιτέρω φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που έκαναν οι τράπεζες το καλοκαίρι κατόπιν παραινέσεων της κυβέρνησης και τον δικαιολογημένο εκνευρισμό πολλών πελατών τους για επιμέρους πρακτικές τους.
4. Πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
5. Αντιμετώπιση κάθε κίνησης από την πλευρά των τραπεζών που κάνει τους πολίτες να δυσανασχετούν, χωρίς όμως να αποσταθεροποιούνται οι τράπεζες.
Τα μέτρα αυτά φυσικά δεν είναι ποτέ δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να «συνετίσουν» τις ελληνικές τράπεζες που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, επιβάλλουν τα ακριβότερα επιτόκια της Ευρώπης στους δανειολήπτες τους σε όλες τις κατηγορίες, στα στεγαστικά, στα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν και τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, ο μέσος όρος στα επιτόκια καταθέσεων της Ευρωζώνης είναι 0,37%, ενώ στην Ελλάδα μόλις 0,03%, ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα των επιτοκίων και στις προθεσμιακές.
Και τα προβλήματα για τους πελάτες των ελληνικών τραπεζών βέβαια, δεν τελειώνουν μόνο στην τεράστια ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων σε βάρος τους. Τα υπερκέρδη των τραπεζών δεν προέρχονται μόνο από τους τόκους των δανείων, καθώς οι έξτρα χρεώσεις και τα «κρυφά» κόστη ανεβάζουν σημαντικά τον λογαριασμό των δανειοληπτών. Μαζί με τους συμβατικούς τόκους και τους τόκους υπερημερίας, τα έξοδα έκδοσης και πρόσθετες, συνήθως «φιξ» δαπάνες, ο λογαριασμός των δανειοληπτών μεγαλώνει σημαντικά.
Την ίδια ώρα που κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει για να εξομαλυνθεί το τοπίο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έστω και με την φορολόγηση των υπερκερδών τους, βλέπει ως πλούσιους και πρόσφορους να πληρώνουν έκτακτες ληστρικές εισφορές τους συνταξιούχους.
Προφανώς και γι' αυτό διατηρεί την μνημονιακή εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, που θα έπρεπε να είχε καταργήσει από το 2019. Αλλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωστή Χατζηδάκη και την αρμόδια υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως οι συνταξιούχοι δεν έχουν ανάγκη και πρέπει να πληρώνουν –αντί των τραπεζών- έκτακτες εισφορές.
Και το χειρότερο είναι ότι εμπαίζουν τους συνταξιούχους, με δήθεν νομοθετικές ρυθμίσεις που κατά την άποψη τους διορθώνουν τις αδικίες.
Αυτό δήλωσε, χθες, προκλητικά η κ. Κεραμέως λέγοντας ότι από του χρόνου θα διορθωθεί η στρέβλωση ετών στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, καθώς, μέχρι τώρα, ορισμένοι συνταξιούχοι – παρότι λάμβαναν αύξηση στη σύνταξή τους – τελικώς παρατηρούσαν μείωση διότι εξαιτίας του επιπλέον εισοδήματος, αυτό οδηγούσε στην αλλαγή κλιμακίου, με συνέπεια την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και το “ψαλίδισμα” της σύνταξης που θα έπρεπε κανονικά να λάβουν.
Η νέα αυτή ρύθμιση, προβλέπει ότι όσο αυξάνονται οι συντάξεις κατ’ έτος, αντιστοίχως θα αυξάνεται και το κάθε “κατώφλι” της κάθε κατηγορίας της εισφοράς αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα κανείς συνταξιούχος εν τέλει να μην υφίσταται μείωση των συντάξεων του όταν δίνονται αυξήσεις !
Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συνταξιούχοι να υφίστανται ακόμη έκτακτες εισφορές που μειώνουν τις συντάξεις τους, αλλά οι τράπεζες να μην υπόκεινται σε έκτακτη φορολόγηση για τα υπερκέρδη τους.