Παρά τα δισ. ευρώ οικονομική βοήθεια και ο πολεμικός εξοπλισμός που έχουν δοθεί στον Ζελένσκι, οι Ουκρανοί δείχνουν να μην μπορούν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχασαν από τους Ρώσους, ενώ ούτε τα πολυδιαφημισμένα οικονομικά μέτρα κατά του Κρεμλίνου δεν επέφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Και το κακό είναι πως όχι μόνο δεν έληξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά ξέσπασε και νέος πόλεμος στο Ισραήλ, τον οποίο μάλιστα ο Πούτιν φαίνεται να θέλει να εκμεταλλευτεί και επιχειρεί να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την λήξη του, ενώ ο ίδιος συνεχίζει τον πόλεμο.
Και υπάρχει και χειρότερο για τους δυτικούς συμμάχους υπό τις ΗΠΑ. Ρωσία και Κίνα συσφίγγουν τις σχέσεις τους και Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ εμφανίζονται πλέον ως πραγματικά φιλαράκια και ισχυροί σύμμαχοι, με την Κίνα να σηκώνει ακόμη υψηλότερα τους τόνους κατά των ΗΠΑ και της παγκόσμιας κυριαρχίας της.
Την Τετάρτη ο Κινέζος και ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας καθώς συναντήθηκαν στο Πεκίνο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.
Ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Πούτιν «αγαπητό παλιό του φίλο», λέγοντας ότι η μεταξύ τους αμοιβαία εμπιστοσύνη συνεχίζει να βαθαίνει και ζήτησε από κοινού προσπάθειες για τη «διασφάλιση της διεθνούς δικαιοσύνης», αναφερόμενος στην κοινή αντίθεση των δύο χωρών στη διεθνή τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Την επόμενη, χθες Πέμπτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συντονίζει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με την Κίνα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε συνομιλίες στην Ντόχα με τον Ζάι Τζουν, τον ειδικό απεσταλμένο του Πεκίνου για τη Μέση Ανατολή, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.
Η Μόσχα μάλιστα επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στις ΗΠΑ, τον ισχυρότερο σύμμαχο της Ουκρανίας, συντονίζοντας για πολλοστή φορά τη «φωνή» της με το Πεκίνο.
Και ενώ Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν δείχνουν να ορθώνουν το ανάστημα τους και να εκπέμπουν μια σιγουριά» για τις πολιτικές τους δράσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν, μάλλον βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Αργά χθες το βράδυ, έγινε γνωστό ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για να του γνωστοποιήσει ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ μπορεί να διαρκέσει πολύ και να γίνει σφοδρότερος και να ανακοινώσει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συνεχιστούν οι πόλεμοι και οι εχθροπραξίες όχι μόνοι στο Ισραήλ και στη Ουκρανία, αλλά ακόμη και στην Ταιβάν, πεδίο αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα.
Μεγάλο το ρίσκο, όχι για τον Μπάιντεν, αλλά για την παγκόσμια ειρήνη. Μένει να δούμε και στην περίπτωση αυτή τη στάση της Ευρώπης, αν και μάλλον οι ελπίδες, για μια ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία για λήξη και όχι κλιμάκωση των πολέμων, θα αποδειχθούν φρούδες.