Είναι λόγος αυτός για πανηγυρισμούς; Για την κυβέρνηση σίγουρα αφού οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν όχι απλά να μην υπάρχουν ελλείμματα, αλλά να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα.
Για τους πολίτες τώρα, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων έχει πολλές αναγνώσεις. Και κάποιες μας γυρίζουν τις μνήμες στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, τότε πολλοί έκαναν λόγο για «ματωμένα» πλεονάσματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 ύψους 5,987 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,436 δισ. ευρώ , οφείλεται κυρίως στις επιπλέον εισπράξεις από ΦΠΑ καθώς επίσης και στην σημαντική αύξηση των εσόδων από την φορολογία εισοδήματος, τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 44.916 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3.089 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.
Ειδικότερα τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 17.201 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 779 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14.918 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.614 εκατ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό για τους φορολογούμενους πολίτες; Πως πλήρωσαν πολύ περισσότερους φόρους απ΄ όσους ήλπιζε η κυβέρνηση όταν κατάρτιζε τον προϋπολογισμό, αλλά πρωτίστως ότι πλήρωσαν περισσότερους φόρους άμεσους και έμμεσους απ΄ ότι μπορούν να πληρώνουν, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της αδυσώπητης ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά.
Και το γεγονός ότι τη μερίδα του λέοντος από τους αυξημένους φόρους που πλήρωσαν τα νοικοκυριά προέρχεται και από τον ΦΠΑ δείχνει ότι το αίτημα για μείωση του συγκεκριμένου έμμεσου φόρου που επιβάλλεται στα αγαθά και τις υπηρεσίες και τα καθιστά ακόμη ακριβότερα καθίσταται επιτακτικό.
Όπως άλλωστε και το αίτημα για μια νέα μειωμένη φορολογική κλίμακα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους χαμηλά αμειβόμενους.
Τα παραμύθια της κυβέρνησης περί δήθεν κινδύνου δημοσιονομικής διολίσθησης σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ ακόμη και σε αναγκαία είδη πρώτης ανάγκης , όπως και στα καύσιμα, αποκαλύπτονται από την ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τις εισπράξεις ΦΠΑ , οι οποίες εκτινάχθηκαν το 9μηνο του έτους, σε βάρος των καταναλωτών.
Και ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν και τους άμεσους φόρους τους και τον ΦΠΑ τους και μάλιστα πανάκριβα, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για να περιορίσει την φοροδιαφυγή από τους «επιτήδειους» της αγοράς, που κάνουν ανενόχλητοι πάρτι, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ να δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφαία τριάδα των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αποφυγή ΦΠΑ.
Με απλά λόγια πάλι τα βάρη τα φορτώνονται τα συνήθη υποζύγια.