Σε ποια ανήκει η πολιτική(;) αυτή εκτίμηση; Στην υφυπουργό Εξωτερικών κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που την εξέφρασε μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου Κύκλου Ιδεών (σ.σ. δημιούργημα του Ευάγγελου Βενιζέλου) , λέγοντας επί λέξη πως «η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει θετικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο»
Είπε συγκεκριμένα η υφυπουργός Εξωτερικών:
«Διαβάζω πολλές αναλύσεις στις εφημερίδες ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Εγώ είμαι της αντίθετης άποψης ότι θα τον επηρεάσει θετικά. Διότι και η Τουρκία και η Ελλάδα ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τους διαφορετικούς στόχους, τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες που μπορεί να έχουν, έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή η οποία εκρήγνυται και η έκρηξη αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή αφορά και τους δυο μας».
Προφανώς και η εκτίμηση αυτή σηκώνει μεγάλη συζήτηση περάν του κυνισμού της και για την ορθότητα της. Γιατί ο Ερντογάν έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που εξέφρασε η κυρία υφυπουργός Εξωτερικών.
Σίγουρα η χώρα μας διαχρονικά αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια ειρηνική δύναμη, μάλιστα κάποιες φορές και καθ’ υπερβολή και πάντα ήταν οπαδός και του διαλόγου και πάνω απ’ όλα του Διεθνούς Δικαίου.
Ποτέ δεν απείλησε και πάντα στεκόταν αρωγός σε δύσκολες στιγμές άλλων κρατών ακόμη και μη φιλικών όπως η Τουρκία.
Ο Ερντογάν και η Τουρκία γενικότερα, όμως, ουδέποτε υπήρξε χώρα που σεβάστηκε το Διεθνές Δίκαιο. Ήταν και παραμένει μια αναθεωρητική δύναμη, που θεωρεί ότι της αναλογούν περισσότερα από όσα το διεθνές δίκαιο της αναγνωρίζει.
Και η στάση της αυτή «τρέφεται» και ενισχύεται με τους πολέμους που η ίδια προκαλεί ή και με αυτούς που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί. Και τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Όπως πάμπολλες είναι απειλές που εκτοξεύει απέναντι στη χώρα μας ή ακόμη και στις «μεγάλες» δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με απλά λόγια για την Τουρκία και τον Ερντογάν ισχύει το «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».
Τι κάνει λοιπόν την κυρία υφυπουργό Εξωτερικών να πιστεύει ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο φρικτός πόλεμος με τα χιλιάδες θύματα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας θα επιδράσει θετικά στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Πιστεύει αλήθεια ότι θα σταματήσουν από μέρους της Τουρκίας οι αμφισβητήσεις του διεθνούς δικαίου και των σχετικών συμβάσεων για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Θα σταματήσει η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θα σταματήσει να απαιτεί η Τουρκία την αποστρατιωτικοποίηση των μεγάλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Θα φρενάρει τον αναθεωρητισμό της «γαλάζιας πατρίδας» και των «συνόρων της καρδιάς» του Ερντογάν;
Η απάντηση είναι όχι και αυτό προφανώς το γνωρίζει η υφυπουργός Εξωτερικών. Αλλά όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τον τόνο περί ενός επιτυχημένου ελληνοτουρκικού διαλόγου και οι δηλώσεις όλων των άλλων πρέπει να είναι εναρμονισμένες, έστω και αν ταιριάζουν μόνοι σε αιθεροβάμονες.