Αυτό αποδείχθηκε για πολλοστή φορά και καταγράφεται στη νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) από την οποία προκύπτει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού.
Και ποια είναι η αντίδραση των ηγετών της κάποτε κοινωνικής Ευρώπης. Επί της ουσίας καμία απολύτως. Οι κυβερνήσεις και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκούνται να καταγράφουν την ακρίβεια και που και που για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτών λαμβάνουν κάποια «στοχευμένα» μέτρα για την ακρίβεια.
Και για να είμαστε ακριβείς τα «στοχευμένα» μέτρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποια επιδόματα-ελεημοσύνες στους πολίτες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας για να μπορέσουν να επιβιώσουν από την έκρηξη της ακρίβειας που οφείλεται πρωτίστως σε κερδοσκοπικά επιχειρηματικά παιχνίδια.
Δυστυχώς και η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή τη δίνη και όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2% το φέτος ενώ αντίθετα τα επιχειρηματικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9% ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Την παραδοχή αυτή έστω και καλυμμένη την έκανε και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, που απαντώντας σε ερωτήσεις για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.
Και το αιτιολόγησε λέγοντας ότι αυτές οι αυξήσεις γίνονται για να αντισταθμίσουν την αύξηση του πληθωρισμού. Αλλά δεν μίλησε για αυξήσεις μισθών γενικότερα, το αντίθετο μάλιστα, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν δήθεν για να μην προκαλέσουν νέα αύξηση τιμών! Μίλησε μόνο για τον κατώτατο μισθό το ύψος του οποίου στην Ελλάδα είναι στην κυριολεξία στα τάρταρα.
Στα καθαρά εσωτερικά μας ζητήματα τώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης με μια διθυραμβική ανακοίνωση του γνωστοποίησε ότι επέβαλε υψηλά πρόστιμα συνολικά ύψους 1,67 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές στην «Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ και στην COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) για αθέμιτη κερδοφορία.
Για τους γνωρίζοντες και κατά το παρελθόν έχουν ανακοινωθεί πρόστιμα σε μεγάλες εταιρίες για διαφόρους λόγους. Αυτό που δεν έγινε ποτές γνωστό είναι αν τελικά αυτά τα πρόστιμα πληρώθηκαν. Όπως και αν το ύψος των προστίμων «ενοχλεί» πραγματικά τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν όταν προηγουμένως έχουν βγάλει αμύθητα ποσά από τις αθέμιτες πρακτικές τους προς το καταναλωτικό κοινό.
Αυτή είναι και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.
ΥΓ. Αντί για πρόστιμα που αφορούν κάποιες λίγες εταιρείες που ελέγχονται και κανείς δεν γνωρίζει εάν εισπράττονται, δεν θα ήταν προτιμότερο μια μόνιμη φορολόγηση των υπερκερδών και η επιστροφή τους στην κοινωνία;