Οι διαρροές που κάνει η κυβέρνηση μιλούν για έναν κατώτατο μισθό περί τα 820 ευρώ μικτά από τα 780 που είναι σήμερα.
Πρόκειται για μια αύξηση μόλις 40 ευρώ μηνιαίως και μάλιστα μικτά, πράγμα που σημαίνει ότι «καθαρά» στις τσέπες των εργαζομένων θα μείνουν περί 25 ευρώ το μήνα.
Δεν τη λες και ικανοποιητική αύξηση αυτή, δεδομένης της ακρίβειας που μαστίζει την αγορά και αδειάζει τις τσέπες των καταναλωτών.
Και μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στον σχετικό πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας και έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς
τροφίμων, αρκεί για να γίνει αντιληπτό ότι μια αύξηση των 25 ευρώ το μήνα δεν φτάνει να καλύψει ούτε καν την αύξηση των τιμών του ελαιολάδου που σε σχέση με πέρυσι έχει κάνει άλμα κατά σχεδόν 70%.
Και βέβαια δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο και γενικότερα οι τιμές των τροφίμων και των άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που εξανεμίζουν τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που για να μην το ξεχνάμε έχουν μέση σύνταξη σήμερα κάτω από 820 ευρώ και συγκεκριμένα 817,30 ευρώ το μήνα.
Υπάρχουν ακόμη έκρηξη ενοικίων, ανατιμήσεις -και ελλείψεις- στα φάρμακα, επιβάρυνση για την παροχή μέχρι τώρα δωρεάν υπηρεσιών υγείας, αυξήσεις παντού και μάλιστα μεγάλες που δεν καλύπτονται από τα «ψίχουλα» των αυξήσεων σε συντάξεις και κατώτατο μισθό.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα στα ποσά που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποτελεί πανάκεια για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής εκ βάθρων και κυρίως η κυβέρνηση να απαρνηθεί το «αξίωμα» της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της, για ασύδοτη λειτουργία των αγορών.
Γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι αποδίδουν τα «καλάθια του νοικοκυριού» ή οι ψευτοέλεγχοι και τα ψευτοπρόστιμα που επιβάλλονται στους αετονύχηδες και πάντα βρίσκουν τρόπους να θησαυρίζουν σε βάρος των πολιτών.
Απαιτείται πολύ περισσότερο κοινωνικό κράτος από μέρους της κυβέρνησης, αλλά και ουσιαστική παρέμβαση ώστε οι μισθοί στην Ελλάδα να φτάσουν σε αξιοπρεπή επίπεδα. Για παράδειγμα όπως στην Ισπανία που είναι 1300 ευρώ.
Γιατί για να ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνουμε Γερμανία με κατώτατο μισθό πάνω από 2.000 ευρώ μάλλον είναι ουτοπία.