Σχεδόν σε όλες τι δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστά κάτω από 30%, ενώ στις τελευταίες εκλογές έλαβε 41%. Μια πτώση της εκλογικής της δύναμης -έστω και δημοσκοπική- που φθάνει το 27%. Δεν το λες και μικρή απώλεια.
Μάλλον είναι μια εντυπωσιακή πτώση και μάλιστα πλήρως αιτιολογημένη, όταν κάποιος θέλει να «διαβάσει» τις δημοσκοπήσεις χωρίς να φορά παραμορφωτικά γυαλιά.
Γιατί σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία έχει εντυπωσιακά χαμηλές βαθμολογίες σε μείζονος σημασίας πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
-Πάνω από 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν τους τελευταίους μήνες ότι η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση.
-Πάνω από τους 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι κυβέρνηση και Δικαιοσύνη επιδιώκουν να κουκουλώσουν την τραγωδία των Τεμπών, υπόθεση με μεγάλες διαστάσεις που ακουμπούν το κράτος Δικαίου και την ίδια τη Δημοκρατία.
-Σχεδόν 1 στους 2 πολίτες θεωρούν ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας.
-Πάνω από τους 7 στους 10 θεωρούν ότι για την ακρίβεια ευθύνεται η κυβέρνηση και όχι οι διεθνείς συγκυρίες.
-Επίσης πάνω από τους 7 στους 10 πολίτες καταδεικνύουν την κυβέρνηση όπως υπαίτια για την εγκληματικότητα που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την κοινωνία.
-Πάνω από 6 στους 10 πολίτες θεωρούν λανθασμένες τις κυβερνητικές επιλογές στην Παιδεία. Μάλιστα ειδικότερα για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι νέοι από 17 έως 27 ετών σχεδόν στο σύνολο τους είναι αρνητικοί και το έδειξαν με τα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα.
-Τέλος, μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβερνώσα παράταξη ενόψει ευρωεκλογών και οι αντιδράσεις που δεν λένε να καταλαγιάσουν από την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που απομακρύνει από τη Νέα Δημοκρατία παραδοσιακούς της ψηφοφόρους.
Βλέποντας αυτή την εικόνα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «διασκεδάσει» τις αρνητικές εντυπώσεις διαρρέοντας ότι έχει βάλει χαμηλότερα τον πήχη για τις ευρωεκλογές από ότι για τις εθνικές εκλογές λόγω της «χαλαρότητας» της ψήφου που παραδοσιακά υπάρχει στις ευρωεκλογές, αναφέροντας ότι στις προηγούμενες η ΝΔ έλαβε 34%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν συνεχιστεί η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για τις κυβερνητικές αρρυθμίες κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση, ακόμη και αν διατηρήσει την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Γιατί είναι άλλο πράγμα να έρχεσαι πρώτος με 34-35% και άλλο με κάτω από 30%. Τότε αρχίζει ο … εφιάλτης. Και όχι μόνο για την Νέα Δημοκρατία. Γιατί όπως όλα δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν και μεγάλες ελπίδες να ξεφύγουν από τα εντυπωσιακά χαμηλά τους ποσοστά, σε αντίθεση με τα κόμματα που φλερτάρουν με τις ακροδεξιές ιδέες και δείχνουν μια επικίνδυνη δυναμική.