Δεν είναι μόνο το ρεζιλίκι για τη χώρα μας, αλλά και η ουσία του πράγματος. Γιατί όταν οι προμηθευτές όλων των αναγκαίων για την λειτουργία των νοσοκομείων υλικών και φαρμάκων δεν πληρώνονται -και προφανώς καταφεύγουν στην Ε.Ε. και καταγγέλλουν το γεγονός- τότε υπάρχει τεράστιο ζήτημα για την επάρκεια των αναγκαίων για τη νοσηλεία των ασθενών υλικών και φαρμάκων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, προφανώς αδιαφορεί.
Άλλωστε, έχει αποδείξει στην πράξη, ότι η Δημόσια Υγεία , όχι μόνο δεν είναι στις προτεραιότητες της, αλλά αντίθετα κάνει τα πάντα για την περαιτέρω υποβάθμιση της.
Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καταγγέλλονται συνεχώς και από τους γιατρούς του ΕΣΥ και από τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε πολλά νοσοκομεία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Όσο για το ΕΚΑΒ η κατάσταση είναι τραγική, καθώς έχουμε θρηνήσει θύματα λόγω ελλείψεων ασθενοφόρων και προσωπικού.
Και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν πληρώνει τους προμηθευτές των νοσοκομείων, με τον όποιον κίνδυνο κάποια στιγμή οι ελλείψεις αναγκαίων ιατρικών υλικών και φαρμάκων να καταστούν μοιραίες.
Και πρέπει να ξεκαθαριστεί πως την ευθύνη για την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν τη φέρει αόριστα η «Ελλάδα», αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη που όλες της οι αποφάσεις στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας κατατείνουν ότι στοχεύει στη διάλυση της και την παράδοση της υγείας όλων των Ελλήνων στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Και αυτό βέβαια οι πολίτες και το γνωρίζουν και το δηλώνουν , όπως αποδεικνύεται και από την μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO και είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
Η έρευνα δείχνει αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών αλλά και της ιατρικής κοινότητας για τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα.
Μάλιστα τα ποσοστά των δυσαρεστημένων φέτος σε σχέση με πέρυσι έχουν διπλασιαστεί. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά κατά των πολιτικών της κυβέρνησης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι και το 75,4% είναι δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας.
Και φυσικά γιαυτό δεν ευθύνονται οι γιατροί, καθώς το 91,1% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Η έρευνα είναι και προσωπικό χαστούκι στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς τα νομοθετήματα του βρίσκουν αντίθετο το 50,4% των ερωτηθέντων φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.
Σε ότι αφορά δε τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων σχεδόν 8 στους 10 δηλώνουν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα τους, ενώ στην ιατρική κοινότητα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 90%.
Για τις ελλείψεις γιατρών που υπάρχουν σε δημόσιες δομές υγείας στα νησιά μας σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες – το 97,3% των πολιτών και το 96,4% των γιατρών- τάσσονται υπέρ της θέσπισης κινήτρων για την επάνδρωση τους.
Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας, όμως, εμφανίζονται ως μπαταχτσήδες και οι πολίτες προσεύχονται να ‘χουν την υγεία τους, γιατί αν ασθενήσουν δεν ξέρουν που και πως θα νοσηλευτούν.