Προφανώς, οι πολιτικοί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούν πως μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αλλά τέτοιου είδους αποφάσεις όπως η βράβευση του Μακρόν για την προσφορά του στην ειρήνη ξεπερνάει κάθε όριο.
Απλά γιατί ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτός που περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίου και γενικότερα Δυτικό ηγέτη, επιδιώκει την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και με τις δηλώσεις και με τις πράξεις του.
Με πιο σκεπτικό λοιπόν η ηγεσία της Γερμανίας αποφάσισε να του δώσει βραβείο για την ειρήνη είναι απορίας άξιον.
Άλλωστε όλη η Ευρώπη γνωρίζει πως ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν και είναι ένθερμος υποστηρικτής της συνέχισης της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ακόμη και χερσαίων δυνάμεων εάν χρειαστεί, σε αντίθεση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που τώρα τον βραβεύει.
Και το πλέον εξοργιστικό είναι το σκεπτικό της απόφασης για την βράβευση του «ειρηνοποιού» Μακρόν. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της απονομής ο Εμμανουέλ Μακρόν βραβεύεται «για την ακούραστη δέσμευση του για τον περιορισμό της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία κατά την αρχική φάση τη ρωσικής επίθεσης».
Η διαπλοκή στην πολιτική ακόμη και μεταξύ συμμάχων χωρών σε όλο της το μεγαλείο. Διαφωνούν σε μείζονος σημασίας ζητήματα, αλλά θέλουν να δίνουν διαφορετική εντύπωση.
Αλλά οι χαρακτήρες των ανθρώπων δύσκολα κρύβονται. Έτσι την ίδια μέρα ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε και πάλι τα διαπιστευτήρια του ως ένας πολεμοχαρής ηγέτης, «αδειάζοντας» ταυτόχρονα και την απόφαση του Βερολίνου να δώσει βραβείο ειρηνοποιού.
Σε δηλώσεις του από τη Γερμανία ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και μεταξύ δήλωσε ότι «πρέπει να τους επιτραπεί (στην Ουκρανία) να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές θέσεις απ’ όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι, τις στρατιωτικές θέσεις από τις οποίες η Ουκρανία δέχεται επίθεση».
Είπε δηλαδή ο μακρόν ότι οι Ουκρανοί πρέπει να χτυπήσουν μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, προφανώς με όπλα των ευρωπαίων και των ΗΠΑ.
Αυτός ο ηγέτης βραβεύτηκε με το Βραβείο Ειρήνη από τη Γερμανία που έχει εκφράσει έντονους φόβους για κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου και μάλιστα με τον κίνδυνο της χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι πιθανός.