Γιάννης Τριήρης: Απέτυχε το by pass

Γιάννης Τριήρης: Απέτυχε το by pass
Πέμπτη, 30/05/2024 - 06:08

Την Τρίτη 28 Μαΐου έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Είχε μακρόχρονη εμπειρία στον τραπεζικό τομέα αλλά και ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ ως διοικητής της ΤτΕ, τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, έπαιξε ενεργό ρόλο στα όσα διαδραματίστηκαν, αποσπώντας από άλλους τα εύσημα και από άλλους αρνητικές κριτικές.

Ωστόσο η τελευταία παρακαταθήκη που άφησε, με την ύστατη ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν άκρως διδακτική και κυρίως απέδιδε την πραγματική εικόνα μιας χώρας και μιας κυβέρνησης που αν μη τι άλλο πρέπει να αλλάξουν άμεσα ρότα.

Όπως έγινε ευρέως γνωστό, αμέσως μετά τον θάνατο του Γιώργου Προβόβουλου ο εκλιπών στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook, , στα τέλη Φεβρουαρίου, με αφορμή την κάκιστη λειτουργία του ΕΦΚΑ που τον ταλαιπώρησε προσωπικά, στηλίτευσε το επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, αλλά και αποδόμησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα του τόσο την περίοδο που ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, όσο και τώρα.

Ταυτόχρονα, «έθαψε με το γάντι» και τον πολυδιαφημισμένο υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Κυριάκο Πιερρακάκη, αποδίδοντας του ευθύνες για την κατάντια της δημόσιας διοίκησης.

«Κάποιες επιτυχείς πρωτοβουλίες, τύπου Πιερρακάκη, δεν στοχεύουν στην αναμόρφωση/αναβαθμιση του επιπέδου της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή του πυρήνα της, αλλά στην παράκαμψη της τελευταίας με πρωτοβουλίες τύπου by pass», έγραψε στην ανάρτηση του ο Γ. Προβόπουλος.

Και έχει αναμφίβολα δίκιο. Προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά συνέπεια και η κυβέρνηση του ουδέποτε θέλησαν να στηρίξουν την δημόσια διοίκηση και αυτή με τη σιερά της να ανταποκριθεί στο λειτούργημα της να λύνει προβλήματα και γενικότερα να δρα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών.

Κάθε τι δημόσιο για τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβερνώσα παράταξη είναι «εχθρός» και με κάθε τρόπο πρέπει να κατατροπωθεί. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» και τα εύκολα θύματα για το ότι κακό συμβαίνει στη δημόσια διοίκηση, που πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση.

Ποιος είναι ο τελικός σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκης είναι εύκολο να τον διακρίνει ο καθείς, αρκεί να μην φορά κομματικά γυαλιά.

Να δοθούν όλα στους ιδιώτες και να πάψει να λειτουργεί έστω και στο ελάχιστο αυτό που αποκαλούμε κοινωνικό κράτος.

Οι παιδεία στους κολεγιάρχες, η υγεία στα ξένα funds, το ίδιο και ο τραπεζικός τομέας. Όπως ορθά έγραψε ο Γιώργος Προβόπουλος η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης όχι με την ουσιαστική ενίσχυση της, αλλά με by pass στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία το by pass έχει αποτύχει και οι συνέπειες είναι οδυνηρές.