Και αφού το θέμα πήρε διαστάσεις με την αρνητική του παρουσίαση σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ρόλο του υπερασπιστή της αναχρονιστικής ρύθμισης της εξαήμερης εργασίας, ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα όσα ισχυρίστηκε, όμως, στην καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτηση του στα social media, δεν αντέχουν κριτικής καθώς καταργούν την κοινή λογική και δημιουργούν ερωτηματικά για το τι είναι και ποιος διαδίδει fake news.
Έγραψε λοιπόν στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων πως: «ΔΕΝ καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα. Απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα...».
Και συνέχισε: «Ως προς την τετραήμερη εργασία, να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα 4ήμερης εργασίας με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», ακριβώς γιατί θέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχει ασφάλεια και ευελιξία στον εργαζόμενο, με υψηλότερα νόμιμα εισοδήματα αντί για εργασιακή ζούγκλα, ανομία, ασυδοσία, αδήλωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες…».
Και κατέληξε: «Θέλουμε οι Έλληνες εργαζόμενοι να έχουν καλύτερες -από κάθε άποψη- συνθήκες απασχόλησης, μεγαλύτερη προστασία καθώς και ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με στόχο τη στήριξη της νέας οικογένειας».
Προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης δεν πείθει τους εργαζόμενους που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια βιώνουν το ξεχαρβάλωμα της αγοράς εργασίας με τους εργοδότες να έχουν αποθρασυνθεί και να επιβάλλουν το «εργοδοτικό δίκαιο», με παρανομίες, παρατυπίες και απειλές σε μια χώρα που οι άνεργοι περισσεύουν και οι αξιοπρεπείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σπανίζουν.
Πόσο πιθανό είναι να αντισταθεί ένας εργαζόμενος στον εργοδότη του που θέλει να του επιβάλει 6ημερη εργασία, όταν οι άνεργοι περιμένουν «ουρά».
Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η εξαήμερη εργασία ήρθε για να μείνει και όχι μόνο σε κάποιους λίγους κλάδου. Μπήκε από το «παράθυρο» δήθεν για λίγες επιχειρήσεις και λίγους εργαζόμενους όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, -που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου λίγες- αλλά σύντομα η δήθεν «εξαίρεση» θα γίνει ο κανόνας.
Αλλά ακόμη και αν νομίζουν πως έχουν δίκιο, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που υποστηρίζουν ότι η 6ημερη εργασία δεν είναι ένα μέτρο γενικευμένο και αφορά συγκεκριμένους κλάδους, θύματα του νέου μέτρου θα είναι όλοι όσοι εργάζονται σε αυτούς τους κλάδους και σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Και όπως συνήθως συμβαίνει στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας , αυτή η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα μπορεί να σχεδιάστηκε αρχικά για κάποιους εργαζομένους αλλά εν ευθέτω χρόνο θα πλήξει το σύνολο του της αγοράς εργασίας.
Μιας αγοράς όπου ήδη επικρατεί χάος, με μισθούς πείνας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με εμφανή την άρνηση κάποιων των εργοδοτών να αντιληφθούν τιε ανάγκες των εργαζομένων.
ΥΓ. Ακόμη και αν οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι «αγαθές» όπως τις παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, ο κίνδυνος που δημιουργεί η νομιμοποίηση της 6ημερης εργασίας για τους εργαζομένους σε θέματα υγείας και ασφάλειας είναι ορατός και αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας για απόσυρση της ρύθμισης.