Γιάννης Τριήρης: Πλεόνασμα φόρων

Γιάννης Τριήρης: Πλεόνασμα φόρων
Τρίτη, 16/07/2024 - 06:42

Όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι. Και αυτή η ρήση ισχύει στο ακέραιο στην παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας μας, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ανακοινώνει ένα ακόμη υπερ-πλεόνασμα για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους,

Συγκεκριμένα το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε το Α΄ εξάμηνο εφέτος ήταν της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια στα κρατικά ταμεία μπήκαν μέσα σε έξι μήνες επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ, απ’ όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Όλα αυτά τα επιπλέον ποσά όμως βγήκαν βιαίως από τις τσέπες των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εναντίον των οποίων η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξαπολύσει μια άγρια φορομπηχτική επίθεση.

Άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών το παραδέχεται ανερυθρίαστα ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπερ-πλεονάσματος (1,45 δισ. ευρώ) οφείλεται καθαρά στην αύξηση της είσπραξης φόρων, στην ανάλυση του. Στις δηλώσεις του, όμως , το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνουν πολέμιοι των φόρων και κομπορρημονούν για τις δήθεν φοροελαφρύνσεις που έχουν προωθήσει.

Και το χειρότερο όλων είναι πως αυτά τα υπερ-πλεονάσματα δεν επιστρέφουν στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις ασθενείς οικονομικά τάξεις , που το μόνο πλεόνασμα που βλέπουν στην καθημερινότητα τους είναι αυτό της ακρίβειας που κατατρώει τα εισοδήματα τους.

Και όπως όλα δείχνουν η φορομπηχτική αυτή πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, καθώς από όλα τα επίσημα χείλη αυτό ακριβώς διατυπώνεται. Ότι θα συνεχίσουν την ίδια πορεία γιατί όπως λένε αυτό το μήνυμα τους έστειλε ο λαός στις ευρωεκλογές.

Μόνο που η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση υπολογίζει από λίγο έως καθόλου την γνώμη των πολιτών και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βλέπει χαρούμενες τις «αγορές» και τους οίκους αξιολόγησης. Και αυτό απαιτεί ο «κουμπαράς» του πρωτογενούς πλεονάσματος να ξεχειλίζει έστω και αν αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν οι τσέπες των πολιτών.

Ως μέτρο κατευνασμού της οργής των πολιτών τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον όπως φαίνεται έχει επιλεγεί η παροχή επιδομάτων που πάντως αποδεδειγμένα δεν έχει αποδώσει ούτε ουσιαστικά ούτε καν επικοινωνιακά.

Άλλωστε μόλις τις προηγούμενες μέρες έφτασαν τα πρώτα βαριά ραβασάκια σε επιχειρήσεις να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που έλαβαν για την ακρίβεια στην ενέργεια.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να δει πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όχι μόνο των επιστροφών που ζητούνται, αλλά γενικότερα της ενεργειακής ακρίβειας.

Πάλι στα επιδόματα θα καταλήξει. Αλλά η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η επιδοματική πολιτική.

Η λύση είναι η πραγματική και όχι στα λόγια μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, που δυναμιτίζει τις ήδη υψηλές τιμές σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και βέβαια η επιστροφή στην κοινωνία –έστω και αν δεν το επιθυμούν οι περιβόητες αγορές- στην κοινωνία, που είναι απολύτως εφικτή αν αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.