Γιάννης Τριήρης: Οι φοβίες, οι εχθροί, ο λαγός και τα διλήμματα

Γιάννης Τριήρης: Οι φοβίες, οι εχθροί, ο λαγός και τα διλήμματα
Πέμπτη, 31/10/2024 - 06:42

Έχει καταστεί εμφανές, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, ότι στο Μαξίμου έχουν δημιουργεί έντονες φοβίες για το μέλλον της κυβερνώσας παράταξης και του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν λέει να ανακάμψει ούτε δημοσκοπικά.

Ο εφιάλτης του 28% των ευρωεκλογών συνεχίζεται και μάλιστα με ακόμη χαμηλότερες πτήσεις σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, αλλά κυρίως με την κάθετη πτώση της «καταλληλότητας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει πάψει πλέον να αποτελεί το «ατού» της συντηρητικής παράταξης.

Και μπορεί τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να βρίσκονται αρκετά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να αντέξει χωρίς περαιτέρω πτώση των ποσοστών του και της αποδοχής του στην κοινωνία τα επόμενα χρόνια μέχρι της εθνικές εκλογές.

Άλλωστε , ο μεγαλύτερη απειλή της ΝΔ, φαίνεται να προέρχεται μέσα από τα δικά της σπλάχνα, αλλά και από το κόμματα πλησίον της ιδεολογίας της προς τα δεξιά.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση καλά κρατεί τους τελευταίους μήνες, με δεκάδες βουλευτές της να καταθέτουν καυστικές ερωτήσεις στη Βουλή για τα πεπραγμένα των υπουργών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μείζονος σημασίας κοινωνικά θέματα, ενώ μια πλειάδα κομμάτων στα δεξιά της φροντίζει να αναδεικνύει θέματα και να κάνει τους δεξιούς ψηφοφόρους επικριτικούς απέναντι σε πλείστες κυβερνητικές επιλογές.

Αυτοί είναι προς ώρας τουλάχιστον οι μεγάλοι πολιτικοί εχθροί του Μαξίμου , που πλέον έχει αρχίσει να σκέφτεται νομοθετικές αλλαγές, δυστυχώς όχι για την βελτίωση της ζωής των πολιτών, αλλά για την μείωση του κινδύνου να χαθούν οι επόμενες εκλογές και η πρωθυπουργική καρέκλα.

Στο πλαίσιο αυτό , έστω και αν επισήμως διαψεύδεται το Μαξίμου σκέφτεται αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία .

Το ρόλο του … λαγού των κυβερνητικών προθέσεων έπαιξε ο Άδωνις Γεωργιάδης προϊδεάζοντας για διπλή αλλαγή τόσο με αύξηση του ορίου εισόδου στην Βουλή στο 5% όσο και με μείωση των ποσοστών που απαιτούνται για αυτοδυναμία.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Εργατικοί κυβερνούν με απόλυτη πλειοψηφία και έχουν πάρει 33,6%», είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή και συμπλήρωσε: «Η κουλτούρα συνεργασίας στη χώρα είναι άγνωστη και οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να κάνουν σοβαρά πράγματα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η κατάσταση της κοινωνίας δεν σηκώνει πολιτική αστάθεια. Όποιος θα είναι υπεύθυνος για να πέσει η χώρα σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας θα πάρει πολύ μεγάλο ιστορικό βάρος πάνω του».

Η πρόθεση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο διαψευστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά συνήθως ότι διαψεύδεται δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει.

Ωστόσο, δίλημμα υπάρχει ιδιαίτερα για το αν πρέπει να αυξηθεί το όριο του ποσοστού για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, καθώς η ΝΔ μεθοδικά αλλά και υπόγεια χτίζει συμμαχίες με κόμματα από τα δεξιά της, προφανώς για να χρησιμοποιήσει ως δεκανίκια για να κυβερνήσει εκ νέου αν όπως όλα δείχνουν δεν πετύχει στις επόμενες εκλογές ποσοστό αυτοδυναμίας.

Και βέβαια το Μαξίμου ταλανίζει ένα ακόμη δίλλημα. Η προσφυγή ή όχι σε πρόωρες κάλπες αν τα πράγμα συνεχίσουν να πηγαίνουν τόσο άσχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.