Γιάννης Τριήρης: Ευρωγκαρσόνια με πτυχίο

Γιάννης Τριήρης: Ευρωγκαρσόνια με πτυχίο
Τετάρτη, 16/04/2025 - 08:15

Τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, για τα ποσοστά απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αναδεικνύουν για την χώρα μας δύο μείζονος σημασίας ζητήματα, για τα οποία κατά την πάγια τακτική της η σημερινή κυβέρνηση αποφεύγει και να αναγνωρίσει και να επιλύσει.

Το ένα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην απασχόληση, πάνω μόνο από τη Ρουμανία και το δεύτερο ότι στην Ελλάδα οι δουλειές που προσφέρονται είναι κατώτερες των προσόντων που έχουν όσοι αναζητούν δουλειά, ενώ ένας στους τρεις σημερινούς εργαζόμενους απασχολείται σε κατώτερες εργασίες από τα προσόντα που διαθέτει .

Τι σημαίνει αυτό; Πως για άλλη μια φορά καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας και κυρίως για βιώσιμες, ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Από την κυβέρνηση πάντως εξέφραζαν, χθες, την ικανοποίηση τους για τα στοιχεία της Eurostat για τα ποσοστά απασχόλησης, με το σκεπτικό ότι υπάρχει βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και μπορεί το ποσοστό απασχόληση στην Ελλάδα; να αυξήθηκε στο 69,3% το 2024 από το 60,8% το 2019, αλλά η στατιστική αυτή μείωση είναι άνευ ουσίας.

Στο δια ταύτα, στους ουραγούς είμαστε πριν έξι χρόνια και στους ουραγούς παραμένουμε και σήμερα, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εurostat η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα ποσοστά απασχόλησης (στο 75,8% ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί και στον τομέα αυτό να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Το εύρημα που έχει βαρύνουσα σημασία, όμως, είναι πως στην Ελλάδα οι μορφωμένοι και εξειδικευμένοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι με πολλά προσόντα δεν μπορούν να βρουν δουλειά, γεγονός που πιστοποιείται από το ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν κατώτερη εξειδίκευση από αυτή που έχουν.

Μάλιστα, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και γνώσης είναι μόλις το 3,2% επί του συνόλου των εργαζομένων που μας κατατάσσει στην τελευταία θέση της ΕΕ πίσω και από τη Ρουμανία.

Με απλά λόγια οι νέοι Έλληνες σπουδάζουν και εξειδικεύονται για να καταλήγουν κάποιοι από αυτούς να δουλεύουν σεζόν στις τουριστικές περιοχές κάνοντας τα ευρωγκαρσόνια. Και παρά το γεγονός αυτό κάθε καλοκαίρι παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό που ανέρχονται σε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες, πράγμα που δείχνουν την αδιανόητη στρέβλωση της ελληνικής αγορά εργασίας, απόρροια βέβαια των κυβερνητικών επιλογών.

Σε κάθε περίπτωση τα μυθεύματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί ανάπτυξης και ποιοτικών θέσεων εργασίας καταρρίπτονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

ΥΓ. Δεν αποκλείεται, πάντως, η «Ομάδα Αλήθειας» να διαβάζει αλλιώς τα στοιχεία της Eurostat, όπως κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ζητούμενο είναι εμείς ποιον να πιστέψουμε. Την Eurostat ή το Μαξίμου και την «Ομάδα Αλήθειας»;