Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το «πράσινο» λίφτινγκ των δημόσιων κτιρίων με απώτερο στόχο μετά από κάποιες δεκαετίες η Ελλάδα να αρχίσει να αποκτά τα δικά της κτίρια ΖΕΒ (Zero Energy Building), δηλαδή κτίρια εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης τα οποία κατά την διάρκεια ενός έτους καταναλώνουν σχεδόν μηδενική ενέργεια. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο στόχος φαντάζει αυτή τη στιγμή αρκετά φιλόδοξος (ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα ξεκίνησε με καθυστέρηση να εφαρμόζει μακροχρόνιες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας), τα δημόσια κτίρια αποτελούν σημαντικά case study για τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως είναι γνωστό, ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής) καταναλώνει περί το 35% της πρωτογενούς ενέργειας της χώρας και ευθύνεται για το 40% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Τα κτίρια του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι περίπου 200.000 και αντιπροσωπεύουν το 5% του τριτογενή τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση δήμοι και περιφέρειες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να δώσουν το παράδειγμα στις τοπικές κοινωνίες και μόνο τον τελευταίο μήνα ανακοινώθηκαν έργα εκατομμυρίων τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενεργειακή αναβάθμιση.
Ενδεικτικά αναφέρεται η ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, προϋπολογισμού 2.054.727,70 ευρώ, για το οποίο υπογράφτηκε πριν από λίγες ημέρες η προγραμματική σύμβαση από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη και το Διοικητή του Νοσοκομείου Γρηγόρη Χάτσιο.
Ακόμη, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και δρομολογούνται 88 έργα, προϋπολογισμού 65,7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων όπως νοσοκομείων, δημαρχείων, σχολικών μονάδων κλπ.
Ομοίως, μόλις χθες, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου των Γρεβενών. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ ενώ έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Ιουνίου 2021 θα «τρέχει» o ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατάθεση προσφορών.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
- τη ριζική ανανέωση του συστήματος θέρμανσης που θα στηρίζεται πλέον στη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας και θα πλαισιώνεται από σύγχρονες αντλίες και δίκτυα διανομής
- την εφαρμογή αυτοματισμών για την ορθή διαχείριση του θερμικού φορτίου το οποίο θα μεταφέρεται μέσω υπόγειων σωληνώσεων (τηλεθέρμανση) από τη γεώτρηση που αναμένεται να χωροθετηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού
- την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης και θερμομόνωσης οροφής
- την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ
- την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέους τύπου LED
- την επιδιόρθωση και συμπλήρωση του αρμολογήματος της λιθοδομής
Πηγή insider.gr