Σε παρεμβάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια χρήσης από τους προμηθευτές ρεύματος των ρητρών αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης, δηλαδή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σχεδιάζει να προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να θεσπισθούν απλοί και καθαροί κανόνες για την εφαρμογή των ρητρών. Επομένως, υπογράφοντας ένας καταναλωτής νέο συμβόλαιο με οποιονδήποτε πάροχο, να μπορεί εύκολα να εκτιμήσει ποιο είναι το μέγιστο όριο που μπορεί να φτάσει η αντίστοιχη επιβάρυνση στον λογαριασμό του.
Στόχος της Αρχής είναι να υπάρξει συμφωνία με τις εταιρείες προμήθειας για αυτούς τους κανόνες, καθώς η ενίσχυση της διαφάνειας θα είναι προς όφελος του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους παρόχους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο να είναι σε θέσει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις της.
Στατιστικά στοιχεία για τις ρήτρες
Η ΡΑΕ έχει ζητήσει από όλες τις εταιρείες στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις ρήτρες που περιλαμβάνουν στα τιμολόγιά τους, και τις χρεώσεις που προκύπτουν από αυτές. Έτσι, με βάση αυτά τα στοιχεία, θα μπορέσουν να είναι συγκεκριμένες οι συζητήσεις με κάθε έναν από τους προμηθευτές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Πάντως, ο κύκλος επαφών της Αρχής για τις ρήτρες με τους «παίκτες» της αγοράς έχει ανοίξει από τα τέλη Μαΐου, ξεκινώντας με τον μεγαλύτερο προμηθευτή, δηλαδή τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ενεργοποίησε τη σχετική πρόβλεψη τον Μάιο στα παλιά οικιακά συμβόλαια (Γ1/Γ1Ν), καθώς στο νέο βασικό πρόγραμμα για οικιακούς καταναλωτές (ΔΕΗ myHome Enter) δεν περιλαμβάνεται ρήτρα.
Επίσης, μία ιδιαιτερότητα της ρήτρας της ΔΕΗ είναι πως σχετίζεται με την τιμή των δικαιωμάτων ρύπων (CO2). Αντίθετα, οι ρήτρες των υπόλοιπων παρόχων συναρτώνται με το εγχώριο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, δηλαδή την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
«Μπλόκο» στις τεράστιες προσαυξήσεις
Σκοπός της Αρχής είναι με τους κανόνες που θα θεσπισθούν να αποτρέπονται οι τεράστιες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα, όπου το χονδρεμπορικό κόστος ακολουθεί ανοδική πορεία. Το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού παντού καταγράφεται αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, εν αντιθέσει με παλαιότερες εποχές, η χώρα μας κινείται κοντά στον μέσο όρο των τιμών των αγορών Επόμενης Ημέρας στη «Γηραιά Ήπειρο».
Αξίζει να σημειωθεί πως η άποψη της ΡΑΕ για τον εγχώριο κλάδο προμήθειας ρεύματος, όπως έχει κατατεθεί δημόσια από τον πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας, είναι πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί ικανοποιητικά. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Δαγούμας σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, χάρις στο μοντέλο που επιλέχθηκε για το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε αυτήν δραστηριοποιούνται περισσότεροι προμηθευτές έναντι άλλων αγορών, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση και λιγότερος ανταγωνισμός.
Έτσι, λόγω του πολύ ενισχυμένου ανταγωνισμού, συνολικά οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος λειτουργούν με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με εκείνες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. στις τηλεπικοινωνίες.
Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr