Shell: Προχωρά ταχύτερα στην ενεργειακή μετάβαση μετά απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου

Shell: Προχωρά ταχύτερα στην ενεργειακή μετάβαση μετά απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου
Πέμπτη, 10/06/2021 - 13:37

Η Royal Dutch Shell θα αναζητήσει τρόπους για να επιταχύνει τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση και να εμβαθύνει τις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά από απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο CEO της Ben Van Beurden την Τετάρτη.

Πρόκειται για μια κίνηση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση της επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι η Shell σκοπεύει να ασκήσει έφεση στο δικαστήριο της 26ης Μαΐου, το οποίο διέταξε τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019, σημαντικά ταχύτερα από τα τρέχοντα σχέδια.

Ωστόσο, η δικαστική απόφαση εφαρμόζεται αμέσως και δεν μπορεί να ανασταλεί πριν από την έφεση, δήλωσε ο van Beurden σε δημοσίευση στο LinkedIn.

«Για τη Shell, αυτή η απόφαση δεν σημαίνει αλλαγή, αλλά μάλλον επιτάχυνση της στρατηγικής μας», δήλωσε ο van Beurden.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Shell σημείωσαν άνοδο 0,8% στις 1346 GMT σε σύγκριση με αύξηση 0,4% στον ευρύτερο ευρωπαϊκό δείκτη ενέργειας. Νωρίτερα φέτος, η Shell εκπόνησε μία από τις πιο φιλόδοξες στρατηγικές του τομέα για το κλίμα. Έχει στόχο να μειώσει την ένταση του άνθρακα των προϊόντων της κατά τουλάχιστον 6% έως το 2023, 20% έως το 2030, 45% έως το 2035 και 100% έως το 2050 από τα επίπεδα του 2016.

«Τώρα θα αναζητήσουμε τρόπους για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις εκπομπές με τρόπο που να παραμένει σκόπιμος και κερδοφόρος. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι κάνουμε κάποια τολμηρά αλλά μετρημένα βήματα τα επόμενα χρόνια».

Η δικαστική απόφαση ζήτησε από τη Shell να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μια κίνηση που είχε απορρίψει προηγουμένως ο van Beurden επειδή θα αναγκάσει τη Shell να μειώσει τις δραστηριότητές της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της.

Η Shell σχεδιάζει επί του παρόντος να αυξήσει τις δαπάνες της για τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως και το 25% του συνολικού προϋπολογισμού της έως το 2025.

Πηγή: Reuters