Οι υπουργοί των 42 κρατών μελών της Ένωσης για τη Μεσόγειο υπέγραψαν την Δευτέρα μια δήλωση που υπογραμμίζει τη δέσμευσή τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Στην τρίτη υπουργική συνάντηση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) σχετικά με την ενέργεια σήμερα, το συμφωνηθέν κείμενο επιβεβαιώνει την πρόθεση να καθοριστεί μια νέα οδός μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και προτεραιότητες για ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.
Η δήλωση συμφωνήθηκε από τους υπουργούς σε μια συνάντηση στη Λισαβόνα που φιλοξένησε ο Πορτογάλος Υπουργός Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα, João Pedro Matos Fernandes, εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson και (μέσω τηλεοπτικού συνδέσμου) ο Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας Χαλά Ζαβάτι. Ο Γενικός Γραμματέας της UfM Nasser Kamel ήταν επίσης παρών στη Λισαβόνα, με όλους τους άλλους υπουργούς / εκπροσώπους υψηλού επιπέδου συνδεδεμένους μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μιλώντας μετά την εκδήλωση, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson, δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σε καίρια στιγμή στον αγώνα μας ενάντια στην κλιματική κρίση. Χωρίς αλλαγή πολιτικής, η περιοχή της Μεσογείου θα είναι 2,2 βαθμούς θερμότερη έως το 2040 από ό, τι είναι σήμερα. Για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει επειγόντως να είμαστε ενεργειακά περισσότερο αποδοτικοί, αυξάνοντας παράλληλα τη χρήση καθαρής ενέργειας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της βιομηχανίας και της θέρμανσης και της ψύξης. Η δήλωση που εγκρίθηκε σήμερα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα και δείχνει την προθυμία της περιοχής να συνεργαστεί για μια μετάβαση σε καθαρή ενέργεια».
Η δήλωση, που εγκρίθηκε με συναίνεση, υπογραμμίζει τη σημασία του καθορισμού μιας νέας φιλοδοξίας για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια για την περιοχή. Αναφέρεται στην επιτάχυνση της εφαρμογής φιλόδοξων χαρτών πορείας και στόχων για αυξημένη εφαρμογή ενεργειακής απόδοσης και στη διευκόλυνση της ανάπτυξης μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας .
Επιπλέον, αναφέρεται στην πρόκληση να καταστεί βιώσιμος ο τομέας του φυσικού αερίου προωθώντας την αέρια ενέργεια χαμηλού άνθρακα, ιδίως τοκαθαρό υδρογόνο και τα παράγωγά του, και μειώνοντας τις εκπομπές μεθανίου.
Επίσης, ζητά αυξημένη συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσεων και τη βελτίωση της ολοκλήρωσης και της διασύνδεσης της αγοράς.
Αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων, όχι μόνο για την ενίσχυση δράσεων για την ενίσχυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε βιώσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο ενεργειακή απόδοση, αλλά επίσης υπογραμμίζει τη σημασία της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης ενεργειακών έργων και της διασφάλισης της συνοχής των παρεμβάσεων στοντομέα της ενέργειας.
Η δήλωση υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με θέματα ενέργειας, κλίματος και περιβάλλοντος, ειδικά με τις νεότερες γενιές.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 15 μεσογειακές χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαυριτανία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Τυνησία και Τουρκία, ενώ η συμμετοχή της Συρίας είναι προς το παρόν σε αναστολή.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή