Τον Σεπτέμβριο που τα νοικοκυριά θα παραλάβουμε τους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει πολλά.
Αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τη διαχειριστεί με τους γνωστούς τρόπους - ο προσεκτικός παρατηρητής βέβαια, έχει ήδη διαπιστώσει ότι είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματικοί- θα μπορούσε να την αποφύγει, αν είχε αξιοποιήσει όλους τους μήνες που πέρασαν από την αιφνιδιαστική εξαγγελία του πρωθυπουργού για εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση για να εξηγήσει στους πολίτες, με ειλικρίνεια, τις συνέπειες της ενεργειακής μετάβασης στο πορτοφόλι τους.
Κανείς δεν διαφωνεί με την απολιγνιτοποίηση.
Ούτε οι κάτοικοι των περιοχών Πτολεμαίδας και Μεγαλόπολης οι ζωές των οποίων θα καταστραφούν από την ενεργειακή μετάβαση, δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το πρότζεκτ per se. Ούτε σε κινητοποιήσεις προχώρησαν, ούτε απέκλεισαν τις Εθνικές Οδούς, ούτε επιδόθηκαν σε υστερική και εφ' όλης της ύλης αντιπολίτευση. Το αντίθετο. Από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να γίνουν συνομιλητές της κυβέρνησης και να βοηθήσουν την όλη διαδικασία. Τους αγνόησαν. Το γνωρίζουμε καλά γιατί έχουμε επαγγελματική συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής.
Αυτό που επισημαίνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι η έλλειψη ενός λεπτομερούς προγράμματος ενεργειών, ενός λεπτομερούς σχεδίου δράσης που θα εκτελείται εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων ώστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τις μικρότερες δυνατές ζημιές εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτές τις μέρες διαπιστώνουμε το πρόβλημα.
Κι ας μην ξεχνιόμαστε: και το φυσικό αέριο ορυκτό καύσιμο είναι η χρήση του οποίου κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά από σήμερα, θα καταργηθεί και οι επενδύσεις που θα γίνουν στα δίκτυα φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι στοχευμένες ώστε να αποσβεστούν για να μην πετάξουμε σε αυτές κονδύλια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού.
Όμως, μεγαλύτερο πρόβλημα κι από την ανεμελιά και την ανεξήγητη αυτοπεποίθηση των παραγόντων που έχουν εμπλακεί στην απολιγνιτοποίηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν επέτρεψε να γίνει δημόσια συζήτηση ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν τα οφέλη από την απολιγνιτοποίηση μακροπρόθεσμα αλλά και να αναμένουν ότι μεσοπρόθεσμα το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα είναι υψηλό και θα χτυπήσει το πορτοφόλι τους.
Δεν έγινε καμία συζήτηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας χώρας που εξαρτάται από τον Τουρισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατακόρυφη αύξηση των αναγκών σε ενέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες, με όρους εθνικής ασφάλειας.
Διαβάζουμε από μέλη ΔΕΠ, παράγοντες της αγοράς, κάθε λογής «συμβούλους», υψιπετείς αναλύσεις για τις ΑΠΕ και τις εφαρμογές τους. Τους φανταζόμαστε να τις γράφουν με το μάτι τους να γυαλίζει με λαιμαργία καθώς το μόνο που έχουν κατά του είναι τα κονδύλια του Ελλάδα 2.0 Μέχρι και για «κοιλάδες υδρογόνου« διαβάζουμε. Το «φέρτε τα λεφτάκια να τα ροκανίσουμε» θα ήταν πιο έντιμο.
Για το μέλλον των βιομηχανικών μονάδων και της μεταποίησης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν ειπώθηκε κάτι. Ούτε από τον ίδιο τον ΣΕΒ! Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν να υπάρχει πρόβλεψη για τη συμμετοχή τους στην κατασκευή των μονάδων ΑΠΕ αντί να δαπανήσουμε όλα τα κονδύλια από τα διάφορα ταμεία «δίκαιης μετάβασης» σε αγορές του εξοπλισμού από το εξωτερικό. Αντί δηλαδή να εξασφαλίσουμε εμείς τη λειτουργία της βιομηχανίας στη Γερμανία και την Κίνα, αφήνοντας τη δική μας βιομηχανία να αφανιστεί, να μεριμνήσουμε για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Καμία εξήγηση δεν δόθηκε, καμία συζήτηση δεν έγινε. Είναι επόμενο λοιπόν το ραντεβού με την πραγματικότητα να είναι ήδη οδυνηρό. Θα γίνει οδυνηρότερο.
Bίβιαν Ευθυμιοπούλου / liberal.gr