Από τις αρχές του έτους η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχει καταγράψει ένα ξέφρενο ράλι και έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου οι τιμές του ρεύματος από τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ/MWh. Πίσω από την αύξηση αυτή βρίσκεται το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και το νέο ρεκόρ στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που επιβαρύνουν το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη αλλά και με φυσικό αέριο.
Φυσικό αέριο
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες στα 48 ευρώ/MWh, όταν πέρυσι – χρονιά κατά την οποία οι τιμές είχαν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά – η τιμή του καυσίμου είχε πέσει έως και τα 4,9 ευρώ/MWh. Την άνοιξη οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονταν στα επίπεδα των 15 – 17 ευρώ/MWh. Πίσω από την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται μια σειρά από συγκυριακούς λόγους, όπως η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία του covid, η πολιτική που ακολουθεί ο βασικος προμηθευτής της Ευρωπαϊκής αγοράς, η Ρωσία, αλλά και το γεγονός ότι καταγράφεται μειωμένη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει επιλέξει να μειώσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ, στα 20 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα όταν ο συνήθης μέσος όρος φτάνει τα 81 εκατ. κυβικά μέτρα. Η μείωση αποδίδεται στην προτίμηση της Gazprom να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τον αγωγό Nord Stream παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία. Την ίδια στιγμή η μειωμένη προσφορά LNG οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασιατικές χώρες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα σε σχέση με την Ευρώπη.
CO2
Εκτός από τις τιμές του φυσικού αερίου, νέο ράλι καταγράφεται και στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που βαρύνουν τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Συγκεκριμένα τις προηγούμενες ημέρες για πρώτη φορά οι τιμές των δικαιωμάτων ξεπέρασαν τα 60 ευρώ ο τόνος, όταν πέρυσι το Σεπτέμβριο βρίσκονταν στα επίπεδα των 28 ευρώ ο τόνος.
Ανατιμήσεις
Οι ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ρύπους έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα στη Γερμανία η αύξηση έχει φτάσει σε ποσοστό το 60% ενώ στην Ισπανία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μείωση των φόρων στην κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να περιορίσει την επίπτωση για τους καταναλωτές. Στη Μεγάλη Βρετανία επετράπη για δεύτερη φορά φέτος στις εταιρείες κοινής ωφέλειας να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους.
Ελλάδα
Το κύμα ανατιμήσεων έχει ήδη φτάσει και στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά και αναμένεται να μετακυληθεί στους καταναλωτές μέσω των ρητρών που υπάρχουν στα τιμολόγια ρεύματος.
Ενόψει των αυξήσεων, πάντως, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να θέσει σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο δυναμικής ενημέρωσης και υποστήριξης των καταναλωτών "My Rae". Πρόκειται για την νέα πλατφόρμα ενημέρωσης, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να πληροφορηθούν με διαφάνεια για τα τιμολόγια, τις χρεώσεις και τους όρους προμήθειας ενέργειας. Συγκεκριμένα το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο θα προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ασκήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους και παράλληλα θα παρέχει στη ΡΑΕ έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα που υποβάλουν οι καταναλωτές, το βαθμό ικανοποίησής τους αλλά και την τήρηση στατιστικών δεικτών ώστε εάν χρειαστεί να παρεμβαίνει με ρυθμιστικά εργαλεία ή ακόμη και με κυρώσεις στην αγορά.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε λειτουργία η διαδικτυακή εφαρμογή της ΡΑΕ energycost.gr που αποτελεί εργαλείο σύγκρισης τιμών για τους καταναλωτές. Ωστόσο το energycost.gr παρέχει στατική ενημέρωση στους καταναλωτές και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων χωρίς τη διεξοδική αποτύπωση της εξέλιξης κάθε αιτήματος, της ποιότητας, του χρόνου και της αποτελεσματικότητας απόκρισης εκ μέρους των παρόχων ή την παροχή στατιστικών δεδομένων. Με το My Rae, προβλέπεται η ενημέρωση των καταναλωτών να είναι δυναμική και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν οι δυνατότητες υποβολής παραπόνων καθώς και η παρακολούθηση των αιτημάτων.
Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr