Eνστάσεις και... γκρίνιες από τους προμηθευτές ενέργειας στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας για την επικοινωνιακή προβολή της ΔΕΗ
Στα ασφυκτικά περιθώρια κέρδους για την αγορά της προμήθειας αλλά και τις επικοινωνιακές αστοχίες της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο της ΔΕΗ στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών, επικεντρώθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους προμηθευτές και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Στη συζήτηση μιας ώρας, στην οποία συμμετείχαν 40 συμμετέχοντες, ο κ. Κώστας Σκρέκας ανέλυσε τη στόχευση της κυβέρνησης για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το ράλι των διεθνών τιμών ορυκτών καυσίμων και των ρύπων και ζήτησε από τους παρόχους να στηρίξουν τα μέτρα και στον βαθμό που μπορούν να εφαρμόσουν και την δική τους εκπτωτική πολιτική.
Ωστόσο αν και οι εκπρόσωποι των καθετοποιημένων παικτών της αγοράς όπως ο κ. Ντίνο Μπενρουρμπή της Protergia, ο κ. Γιώργος Κούβαρης της Ήρων και ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης της Elpedison που συνιστούν τους leaders του κλάδου από πλευράς μεριδίων απέφυγαν να πάρουν το λόγο, οι μεσαίοι και μικρότεροι προμηθευτές δεν δίστασαν να ασκήσουν δριμεία κριτική αλλά και να επισημάνουν τις δυσκολίες στην αγορά. Όπως δήλωσαν η ένταση και η διάρκεια της κρίσης κινδυνεύουν να αφανίσουν τους μη καθετοποιημένους αφήνοντας στην αγορά μόνο τους μεγάλους παίκτες που πατούν με το ένα πόδι στην λιανική και με το άλλο στη χονδρική και αυτό τους επιτρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες. Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισήμαναν επίσης ότι το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ όπως εξελίσσεται σήμερα το ενεργειακό κόστος δεν επαρκεί για να καλύψει την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κούρσα της χονδρεμπορικής τιμής συνεχίζεται και για σήμερα η μέση τιμή έχει διαμορφωθεί σε 172 ευρώ από 135, 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.
Ιδιαίτερη κριτική άσκησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αναστάσιος Λωσταράκος από την NRG του ομίλου Βαρδινογιάννη, ο οποίος χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου για το ρόλο της ΔΕΗ στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Όπως επισήμανε με τον τρόπο της η κυβέρνηση (σ.σ ο Πρωθυπουργός αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσαν το περασμένο Σάββατο ότι η ΔΕΗ είναι ισχυρή και ανοίγει το δρόμο των εκπτώσεων που θα ακολουθήσουν και οι ιδιώτες) ήταν σαν προτρέπει τους καταναλωτές να πάνε στη δημόσια επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν διευκολύνουν τον ανταγωνισμό και κλείνουν αντί να ανοίγουν την αγορά. Κάποιοι μάλιστα από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη δεν δίστασαν να επισημάνουν ότι η πολιτική αυτή οδηγεί σε αύξηση μεριδίων της ΔΕΗ και όχι σε περιορισμό στο 50% που αποτελούσε μνημονιακό στόχο για το 2019. Ιδιαίτερη αναφορά για τις πιέσεις στην αγορά έκανε και η διοίκηση της Volterra του ομίλου ΑΒΑΞ. Όπως δήλωσε τον τελευταίο χρόνο η αγορά υποφέρει από τις στρεβλώσεις του target model και της αγοράς εξισορρόπησης. Το ράλι των διεθνών τιμών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα πέφτει σαν βόμβα στην αγορά της προμήθειας. Όπως επισημάνθηκε η κατάσταση δημιουργεί θέματα επιβίωσης στην αγορά και ταμειακές δυσκολίες. Οι πάροχοι ζήτησαν να μάθουν πως θα καταβληθούν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις και ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα μεριμνήσει ώστε να δοθούν προκαταβολικά για να διευκολύνει τις εταιρείες.
Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΡΑΕ στάθηκε στη ανάγκη οι προμηθευτές να συμβάλλουν ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες και ευκρινείς χρεώσεις στους λογαριασμούς προκειμένου οι καταναλωτές να κατανοήσουν τί πληρώνουν. Στην προτροπή πάντως του ρυθμιστή να ενταχθεί η επιδότηση των 9 ευρώ σε ορατό σημείο στο λογαριασμό, πάροχοι όπως η Watt&Volt επισήμαναν ότι για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να προσαρμοστούν τα λογισμικά των παρόχων θα χρειαστεί χρόνος για αυτό πρότεινε τα 9 ευρώ να μπουν ξεχωριστά στην στήλη των λογαριασμών με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι τα μέτρα που παίρνει η πολιτεία εξομαλύνουν και αντισταθμίζουν τις ανατιμήσεις μέχρι τις 300 πρώτες kwh, δηλαδή μέχρι τη μέση κατανάλωση που έχει ένα μέσο νοικοκυριό ανά μήνα. Το υπόλοιπο κομμάτι των ανατιμήσεων μέχρι τις 600 κιλοβατώρες θα καλυφθεί από τη εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ που θα φτάσει έως το 36% αλλά και τα εκπτωτικά πακέτα που θα υιοθετήσουν και οι άλλοι εναλλακτικοί πάροχοι. Με τον τρόπο αυτό ανέφερε ότι το 80% των νοικοκυριών που καταναλώνουν μέχρι 600 kwh τον μήνα δεν θα δουν ουσιαστικές αυξήσεις στους λογαριασμούς.
Μαριάννα Τζάννε / newmoney.gr