Η ακρίβεια στην αγορά ενέργειας ήταν το κύριο θέμα της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα, 6 Οκτωβρίου, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη και στους δημοσιογράφους Στ. Διαμαντόπουλο και Δ. Διαμαντίδη.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια του ρεύματος, ο Σ.Φάμελλος θύμισε πως στη ΔΕΘ κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα καλυφθούν οι αυξήσεις κατά 80% για όλους τους καταναλωτές, κάτι που στη συνέχεια διαψεύστηκε από τον κ. Σκρέκα, λέγοντας πως τελικά θα καλυφθούν από την κυβέρνηση μόνο 9€ και μόνο για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά. Ακόμα και αυτό το μέτρο όμως δεν εφαρμόστηκε, οι καταναλωτές δεν βλέπουν καμία ελάφρυνση στο λογαριασμό τους γιατί έχει παραπεμφθεί σε μία Υπουργική Απόφαση, χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε ποιους μήνες θα αφορά και τι ποσοστό των αυξήσεων θα καλύπτει. Και μάλιστα από αυτή την Υπουργική Απόφαση απουσιάζουν οι αγρότες, οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες, οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να έχουν σύντομα ένα νέο ντόμινο αυξήσεων στην αγορά.
Επιπλέον, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την επιδότηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μία τροπολογία που ήταν αντίστοιχη με πρωτοβουλία που πήρε και η κυβέρνηση της Ισπανίας, και θα έδινε μια ανάσα στους καταναλωτές που ήδη πλήττονται από τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.
Έθιξε ιδιαίτερα το γεγονός πως, παρά την παγκόσμια αύξηση των τιμών ενέργειας, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ώστε να ρυθμίσει και να ελέγξει την αγορά ενέργειας. Στη χώρα μας όμως το κύμα των αυξήσεων ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εφάρμοσε αυξήσεις ήδη 15-25% στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τον κ. Χατζηδάκη να δηλώνει πως ο ανταγωνισμός της αγοράς θα μειώσει τις τιμές. «Αντίθετα, είδαμε πως ένα ολιγοπώλιο στην αγορά ενέργειας κάνει κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές, ενώ υπάρχουν και επίσημες καταγγελίες από την ελληνική βιομηχανία για χειραγώγηση τιμών» ανέφερε ο Σ. Φάμελλος και συνέχισε λέγοντας πως «μπαίνοντας στο 2021 βρισκόμαστε χωρίς έλεγχο της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, χωρίς στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης και σε συνδυασμό με την παγκόσμια αύξηση τιμών ενέργειας, οι πολίτες είναι πλήρως απροστάτευτοι».
Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης ήταν πρόχειρη και χωρίς σχέδιο, με βασικό στόχο να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Όμως αυτή η επιλογή αποδείχθηκε λανθασμένη, διότι αφενός οι καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι στις επιλογές των ιδιωτικών εταιρειών και η χώρα δεσμευμένη σε ένα εισαγόμενο καύσιμο, επιλογή που μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, και αφετέρου η μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου έχει συμβάλει και θα συμβάλει περισσότερο στην αύξηση της τιμής ηλεκτρισμού, μιας και πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Σκρέκας παραδέχτηκε ότι η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβότερη από τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.
Αναφορικά με τη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις και αντιθέσεις στη χωροθέτηση και προώθηση των ΑΠΕ, εφόσον δεν προχωράει ο χωροταξικός σχεδιασμός τους, που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα η δήθεν «απλοποίηση» της αδειοδότησης των ΑΠΕ του κ. Χατζηδάκη προσέλκυσε πολλούς επενδυτές που «είδαν φως και μπήκαν», υπάρχουν ελλείμματα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και στην προστασία των περιοχών Natura 2000, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναγνωρίζει πλέον το δίκαιο στις αντιδράσεων πολιτών και τοπικών κοινωνιών εξαιτίας της απουσίας σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης.