Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης στη Μεγαλόπολη, που διοργανώθηκε στις 08/11/2021 από το ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), το Πράσινο Ταμείο και τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου - Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ, και σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης, έγινε η παρουσίαση της Δράσης:
«Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας»
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Κωστή Μουσουρούλη:
"Είναι η πρώτη φορά σε μια υπερδεκαετή περίοδο μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται ένα ειδικό πιλοτικό Πρόγραμμα για τη στήριξη των εργολάβων ή των υπεργολάβων της ΔΕΗ, προκειμένου να αναπτύξουν νέες βιώσιμες δραστηριότητες, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν. Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Τεχνική Γραμματεία ΣΔΑΜ, εγκρίθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, με απλές διαδικασίες άμεσης αξιολόγησης των αιτήσεων. Σήμερα συνεδρίασε και η Επιτροπή αξιολόγησης προκειμένου να προσδιορίσει τη διαδικασία λειτουργίας της, ώστε, άμεσα, να εξετάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των πρώτων 30 προτάσεων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι στήριξαν την προσπάθειά μας, τον πρώην Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, τους Υπουργούς Κώστα Σκρέκα, Άδωνι Γεωργιάδη και -τον αρμόδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση- κ. Νίκο Παπαθανάση, τον πρώην Υπουργό κ. Κώστα Βλάση, τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλο και τους συνεργάτες του, και, βεβαίως, τα στελέχη της Τεχνικής Γραμματείας ΣΔΑΜ και του ΕΦΕΠΑΕ που, υπό τον Πρόεδρο κ. Μαρλαφέκα, εργάστηκαν με ζήλο για να «τρέξει» το Πρόγραμμα. Να προσθέσω ότι τα αποτελέσματα του Προγράμματος θα ληφθούν υπόψη για το σχεδιασμό νέων δράσεων διαφοροποίησης του παραγωγικού προτύπου των λιγνιτικών περιοχών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 προϋπολογισμού 1,63 δισεκ. Ευρώ, με τα νέα ισχυρά κίνητρα που εξασφαλίσαμε από την ΕΕ. Ο Αναπτυξιακός Νόμος που περιλαμβάνει τα κίνητρα αυτά τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση από τον κ. Παπαθανάση και τις υπηρεσίες του.
Χάρη στο σχεδιασμό του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος για το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, εκτός από το Πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα, με χρηματοδότηση πάλι από το Πράσινο Ταμείο έχουν ήδη ολοκληρωθεί Σχέδια Δράσης για την κυκλική οικονομία και το κλίμα, ενώ εξασφαλίστηκαν και οι πόροι για την υλοποίηση των έργων άμεσης προτεραιότητας που υποδεικνύουν τα Σχέδια αυτά. Επίσης, σύντομα πρόκειται να ανατεθεί και η μελέτη για το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου Μεταβατικού Προγράμματος, με πόρους από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 ήδη κατασκευάζονται δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, ενώ πρόσφατα προχώρησαν και οι διαδικασίες -με την έκδοση σχετικής πρόσκλησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»- για την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης των κατοικιών οι οποίες θερμαίνονται είτε με πετρέλαιο ή άλλα στερεά συμβατικά καύσιμα, είτε είναι συνδεδεμένες με το σύστημα τηλεθέρμανσης. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες αφορούν στην προμήθεια και την εγκατάσταση λέβητα, στα πάσης φύσεως υλικά και αυτοματισμούς, στις εσωτερικές εργασίες καθώς και στη μελέτη και την επίβλεψή τους. Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Δήμαρχο κ. Χριστογιαννόπουλο, τον Ιούνιο του 2020 εφαρμόζεται λοιπόν στο ακέραιο. Ευχαριστώ τον ίδιο και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός έργου που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής όλων των πολιτών και θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, ιδίως τον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα κ. Ζερβό και την επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ κα Νίκου.
Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προετοιμάζουμε τον κόμβο βιοοικονομίας, ενώ με τη ΔΕΘ-Helexpoκαι την αρμόδια Περιφερειακή Αρχή δρομολογούμε το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία στη Μεγαλόπολη του «Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού Πελοποννήσου». Τέλος, να αναφέρω ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί σημαντικά για την απασχόληση έργα αποκατάστασης εδαφών στα πεδία εξόρυξης λιγνίτη, για την ενεργοποίηση των οποίων προετοιμαζόμαστε εντατικά.
Κυρίες και κύριοι, όλοι γνωρίζουν και οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η ανάπτυξη που προκάλεσε η εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη αλλά και η αίσθηση εφησυχασμού που καλλιέργησε, είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός να εγκαταλειφθούν πολλοί παραγωγικοί κλάδοι, και αφετέρου, να ανασταλεί η απαραίτητη προετοιμασία για τη συγκρότηση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου. Το Πρόγραμμα ΔΑΜ σχεδιάστηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό και θα τον επιτύχει αξιοποιώντας τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως οι υποδομές δικτύων, το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, η γεωγραφική θέση και οι τεράστιες εκτάσεις οι οποίες θα αλλάξουν χρήση για να υποδεχθούν τις νέες δραστηριότητες. Προς την κατεύθυνση αυτοί, όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο ΣΔΑΜ, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, εργαζόμαστε με μέθοδο και επιμονή αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό κάθε ευκαιρία και δυνατότητα."