Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη οκταετούς διάρκειας συμβάσεων συμφωνίας πλαισίου προμήθειας με έως και τρεις αναδόχους. Ακολουθούν άλλοι δύο διαγωνισμοί. Στα 830 εκ. ευρώ το σύνολο του έργου.
Ρεύμα… στο μεγάλο έργο της αντικατάστασης των σημερινών 7,7 εκατομμυρίων «ρολογιών της ΔΕΗ» με νέους, σύγχρονους – γνωστούς κι ως «έξυπνους» – μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής δημοσίευσε στις 14 Δεκεμβρίου του 2021 την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια των μετρητών. Πρόκειται για τον πρώτο σε σύνολο τριών διαγωνισμών, αναφέρουν πηγές του ΟΤ, με τους άλλους δύο να αφορούν στην εγκατάσταση των μετρητών στο δίκτυο και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο διαγωνισμός αφορά στη σύναψη συμβάσεων συμφωνίας πλαισίου για την προμήθεια:
- Εξοπλισμού Πεδίου (π.χ. Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμός Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)
- Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) (συστήματα λογισμικού για μια πλήρως λειτουργική λύση)
- Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)
Διαγωνισμοί με διαπραγμάτευση
Η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία θα έχει δύο φάσεις: Την πρώτη που έχει να κάνει με την προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων, οι οποίοι και θα λάβουν το τεύχος διαπραγμάτευσης. Η δεύτερη φάση προβλέπει την υποβολή τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Αυτές θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα προβεί, με όσους περάσουν στον τελικό γύρο του διαγωνισμού σε κατά μόνας διαπραγματεύσεις.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναθέσει μέχρι και σε τρεις φιναλίστ αναδόχους την προμήθεια με σύμβαση συμφωνίας – πλαίσιο του «εξοπλισμού πεδίου» και του «συστήματος προηγμένης μετρητικής υποδομής». Και σε έναν από τους τρεις θα ανατεθεί το «σύστημα διαχείρισης μετρητικών δεδομένων».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να προμηθευτεί 7,7 εκατ. μετρητές. Σε πρώτη φάση θα αναθέσει σε κάθε προμηθευτή έναν εγγυημένο όγκο μετρητικών μονάδων. Στο σύνολο τους θα κυμαίνονται ανάμεσα στους 2 με 3 εκατομμύρια. Οι επόμενες προμήθειες θα γίνονται σταδιακά με μικρούς διαγωνισμούς.
Στον διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, έχουν μπει αυστηρά οικονομικά και τεχνικά κριτήρια για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Ανάμεσα σε αυτά είναι η έγγραφη πιστοποίηση διαχειριστή δικτύου διανομής για την παράδοση και εγκατάσταση μετρητών όπως και συγκεκριμένο κατώτατο όριο για την ύπαρξη γραμμής παραγωγής τέτοιου εξοπλισμού.
Οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων προεπιλογής είναι η 14η Φεβρουαρίου και της υποβολής των προσφορών η 7η Μαρτίου
Η χρησιμότητα των «έξυπνων μετρητών»
Το project των έξυπνων μετρητών υπολογίζεται σε 830 εκ. ευρώ και όλες οι εργασίες της αποψίλωσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τους στο δίκτυο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χαμηλή τάση σε πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να γίνει με δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» έχει οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στους καταναλωτές θα δοθεί η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕΚ) χρησιμοποιώντας είτε δικές τους εγκαταστάσεις ΑΠΕ και προγράμματα net metering είτε ακόμη και συστημάτων αποθήκευσης όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους και άλλες μικρές μπαταρίες.
Επιπλέον θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ρεύματος μέσω home device ή web application και να λαμβάνουν ειδοποίηση από τον προμηθευτή τους για τη μετατόπιση της κατανάλωσης σε ώρες με χαμηλό κόστος ενέργειας.
Για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι «έξυπνοι μετρητές» παρέχουν τη δυνατότητα τιμολόγησης των πελατών τους μετατοπίζοντας τη ζήτηση από ώρες υψηλού σε ώρες χαμηλού κόστους διαμορφώνοντας έτσι ανταγωνιστικά προγράμματα. Επίσης θα μπορούν να δημιουργούν προϊόντα με βάση το καταναλωτικό προφίλ των πελατών τους, ενώ θα είναι με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι αλλαγές των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.
Για τον Διαχειριστή τα οφέλη από τα ευφυή συστήματα μέτρησης είναι η βελτίωση του ελέγχου και της εποπτείας του δικτύου καθώς και του εντοπισμού σφαλμάτων και ρευματοκλοπών. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εξοικονομήσει δε, κόστη από την αυτοματοποιημένη διαδικασία καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Χρήστος Κολώνας / ot.gr