«Η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί παρέμβαση μητροπολιτικού επιπέδου για τη Θεσσαλονίκη και συνδέεται με μείζονες παρεμβάσεις που προωθούνται την τελευταία περίοδο στην πόλη», δηλώνει ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εφημερίδα “Μακεδονία”, με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη ΔΕΘ-HELEXPO, από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών.
Έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας, στασιμότητας, απαξίωσης και μιζέριας, η Θεσσαλονίκη συζητάει και υποδέχεται παρεμβάσεις μητροπολιτικού επιπέδου», συνεχίζει ο Αν. ΥΠΕΝ, αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στον μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο Βορείου Ελλάδας και Βαλκανίων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του Μετρό, η ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ, τα έργα σε λιμάνι και αεροδρόμιο, ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, η χρηματοδότηση μελετών των μεγάλων έργων απορριμμάτων, η στήριξη και προώθηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.λπ.
Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτηρίζει ως κορυφαίες πρωτοβουλίες τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια για την ανάπλαση και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της πόλης, σημειώνοντας ότι δύο από αυτά, η ανάπλαση της ΔΕΘ και του Στρατοπέδου Παύλου Μελά βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο έγκρισης και ακολουθούν το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα κ.ά. «Πρόσφατα αναρτήθηκε για διαβούλευση η ΣΜΠΕ για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ενός χώρου-τοπόσημου για την πόλη, ταυτισμένου με την ανάπτυξή της. Ο τρόπος αξιοποίησης της ΔΕΘ ήταν αντικείμενο πολύχρονης συζήτησης. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο που να εκπέμπει καινοτομία, εξωστρέφεια και δημιουργικότητα και να δημιουργεί οικονομία και εργασία», επισημαίνει.
Εξάλλου, την ανάγκη ανάδειξης των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως είναι το αναπτυξιακό της δυναμικό, η πολιτιστική της αναγέννηση, η αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου, σημειώνει ο Αν. ΥΠΕΝ και σε άρθρο που τιτλοφορείται «Η ανάπλαση της ΔΕΘ μπορεί να αναβαθμίσει οικονομικά και περιβαλλοντικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης» και δημοσιεύεται στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Thess News”. Ο Αν. ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι εδώ και χρόνια η έκταση της ΔΕΘ και οι τρόποι αξιοποίησής της αποτελεί θέμα συζήτησης κατοίκων, φορέων και όλων των εμπλεκομένων, ωστόσο, έως σήμερα, ο χώρος αυτός, στην καρδιά της πόλης, έχει σωρεύσει όλη την αδιαφορία και τις λανθασμένες επιλογές των προηγούμενων χρόνων. Η δύσκολη έως αδύνατη πρόσβαση στον χώρο, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, οι πρόσθετες κατασκευές και οι περιφράξεις υποβαθμίζουν το κέντρο της πόλης και δεν βοηθούν ούτε την εκθεσιακή ούτε στην περιβαλλοντική λειτουργία του, μαρτυρώντας την ανεπάρκεια, την αποσπασματικότητα και την αυθαιρεσία των προσεγγίσεων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
«Ανατρέπουμε αυτή την κατάσταση», τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι αυτός οφείλει να είναι ο κύριος στόχος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που κατατέθηκε από πλευράς της ΔΕΘ, ώστε να επιλυθούν καταρχήν τα προβλήματα οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΔΕΘ και να δρομολογηθούν στη συνέχεια ζητήματα όπως ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της, η βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και η περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς της ρόλου, αποδίδοντας παράλληλα στην πόλη και τους κατοίκους της ένα σημαντικό τμήμα της έκτασης ως μητροπολιτικό πάρκο. «Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο που δεν θα κόβει την πόλη στη μέση, αλλά θα την ομορφαίνει. Είναι προφανές ότι πρώτα από όλα θα εξετάσουμε τα πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά και κυκλοφοριακά - συγκοινωνιακά ζητήματα. Η επίλυσή τους είναι προϋπόθεση του Σχεδίου».