Νέα καθυστέρηση στη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Νέα καθυστέρηση στη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Παρασκευή, 12/07/2019 - 14:25

Και νέα καθυστέρηση προβλέπεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, μετά και την προσφυγή στις αρμόδιες αρχές, του EuroAsia Interconnector μετά και την ανάθεση του έργου ευθέως στην θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection.

Για τις 22 Ιουλίου μετατίθεται τελικώς η προγραμματισμένη συζήτηση για τη λήψη αποφάσεων επί της προσφυγής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα (15/07) σύμφωνα με ενημέρωση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ημερομηνία είχε θέσει η «Αριάδνη» για την κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για τους δύο διαγωνισμούς:

α) για την προμήθεια καλωδίων που αρχικά έληγε στις 8 του μηνός και παρατάθηκε για τις 22 και

β) για τους μετασχηματιστές που έληγε ούτως ή άλλως στις 22.

Είναι αυτονόητο λοιπόν το γεγονός ότι η δικαστική εκκρεμότητα «παγώνει» τους διαγωνισμούς, βάζοντας νέα παράταση στις αποφάσεις για ένα έργο άμεσης προτεραιότητας, για τη λύση του προβλήματος ηλεκτροδότησης της Κρήτης.

Παρόλα αυτά οι φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ κ.λπ.) κατέθεσαν μέσω νομικών υποστηρικτών τις απόψεις τους στην ΑΕΠΠ και η Αρχή θα αξιολογήσει τις απόψεις αυτές, καθώς και όσα περιλαμβάνονται στην ένσταση της Euroasia Interconnector σε συνεδρίαση αρμόδιας Επιτροπής της, στις 22 του μηνός.

Πάντως, η όλη διαδικασία είναι δώρον άδωρον για τον EuroAsia, ο οποίος δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει κάτι από την προσφυγή και το μόνο που φαίνεται να πετυχαίνει είναι να επιβραδύνει τις διαδικασίες, με μοναδικό χαμένο εν τέλει την ίδια την Κρήτη.