Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ

Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ
Δευτέρα, 09/09/2019 - 15:13

Συγκροτήθηκε χθες σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ Α.Ε. έχει ως εξής:

Πρόεδρος Δ.Σ.: Ιωάννης Παπαδόπουλος

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.: Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος

Διευθύνων Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Ξιφαράς

Μέλη:

– Παναγιώτης Δημητρόπουλος

– Παύλος Καμάρας

– Δημήτριος Σαμόλης

– Μιχαήλ Χατζής

– Ευστάθιος Πουλίτσης (Μέλος οριζόμενο από τα ΕΛ.ΠΕ.)

– Διομήδης Σταμούλης (Μέλος οριζόμενο από τα ΕΛ.ΠΕ.)

– Ελένη Ζηλακάκη (Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΔΕΠΑ)

– Ευάγγελος Κοσμάς (Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΔΕΠΑ)

Διαβάστε παρακάτω τα βιογραφικά σημειώματα του Προέδρου του Δ.Σ., κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Κωνσταντίνου Ξιφαρά
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

Από τον Δεκέμβριο του 2017 και μέχρι σήμερα είναι Partner της EOS Capital Partners, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες διαχείρισης Private Equity Funds, με περισσότερα από €115ΜΜ υπό διαχείριση κεφάλαια για επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Από τον Ιούλιο του 2003 έως το τέλος του 2017 υπήρξε συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures, επενδυτική εταιρία εξειδικευμένη σε venture capital επενδύσεις, η οποία πραγματοποίησε σειρά επενδύσεων σε ελληνικές ΜμΕ δημιουργώντας περισσότερες από 800 άμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Τέσσερις από αυτές εισήχθησαν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (mastihashop, Doppler, Foodlink, Performance Technologies), ενώ η εταιρία πέτυχε μια από τις πρώτες πωλήσεις ελληνικής τεχνολογικής start up εταιρίας – Antcor σε ξένο όμιλο και συγκεκριμένα στην μεγάλη ελβετική πολυεθνική εταιρία u-Blox (2014).

Στα πλαίσια της +20ετούς παρουσίας του στην αγορά των επενδύσεων έχει αποκτήσει εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων, ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων και υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Τον Οκτώβριο του 2011 βραβεύθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με το βραβείο αύξησης της απασχόλησης για την διαχρονική επενδυτική παρουσία και συμβολή της εταιρίας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 Διοικητικά Συμβούλια εταιριών εισηγμένων στο ΧΑ, επενδυτικών εταιριών, και δημοσίων οργανισμών και έχει αποκτήσει σημαντική και πολυετή εμπειρία στην διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων συμμετέχοντας σε Διοικητικά Συμβούλια αυτών (ETEAN 2012-2015, ΔΕΗ 2009, ΕΤΑΔ 2007-2009, ΗΣΑΠ 2004-2007).

Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Venture Capital (HVCA), μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέλος της συμβουλευτικής Επιτροπής της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και παράλληλα είναι μέλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2001 μέχρι το 2013 διατέλεσε εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, υπεύθυνος θεμάτων Βιομηχανίας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Επιχειρηματικότητας.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών – ειδίκευση Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος ΜΒΑ από το Cass Business School London.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΙΦΑΡΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Στέλεχος της αγοράς ενέργειας με βαθιά γνώση και εμπειρία των θεμάτων του κλάδου ο Κώστας Ξιφαράς, επιστρέφει στο φυσικό αέριο αυτή τη φορά ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο 43χρονος Κ. Ξιφαράς ανήκει στη γενιά των νέων μάνατζερ με σημαντικές επιτυχίες και θητεία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος σε ελληνικούς αλλά και πολυεθνικούς ομίλους.

Στην ελληνική ενεργειακή αγορά συστήθηκε το 2013 όταν και ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ μέχρι και το 2016. Μεταξύ των project που διαχειρίστηκε ήταν το εμβληματικό, για το ελληνικό σύστημα αερίου, έργο κατασκευής της τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, η εγκατάσταση του συστήματος αντίστροφης ροής στο σταθμό του Σιδηροκάστρου στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, η Συμφωνία Διασύνδεσης των συστημάτων του ΔΕΣΦΑ και της Bulgartransgaz, η οποία σηματοδότησε το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς μέσω της δραστηριοποίησης νέων παικτών στην αγορά και κατ’ επέκταση την αύξηση του ανταγωνισμού, την ασφάλεια εφοδιασμού και την προώθηση του διασυνοριακού εμπορίου φυσικού αερίου με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, κ.α.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως CΕΟ στον ΔΕΣΦΑ κατασκευάστηκαν συνολικά 238 χλμ νέων αγωγών υψηλής πίεσης, με τις επενδύσεις της εταιρείας να φτάνουν στα 232,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ο ίδιος συμμετείχε στις απαιτητικές διαπραγματεύσεις για την αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, ενώ ολοκλήρωσε τη συμφωνία συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ με τις τρεις εταιρείες διανομής σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Σήμερα είναι εκλεγμένος αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ που γνωμοδότησε σχετικά με τεχνικά ζητήματα για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ. Παράλληλα είναι Γραμματέας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC), στο οποίο συμμετέχει ως Εθνικός Εκπρόσωπος.

Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει ως ειδικός σύμβουλος σε μεγάλα και απαιτητικά ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις, ενώ διετέλεσε σύμβουλος στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας.