Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει εκπονηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την σταδιακή απολιγνιτοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες με στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία εκπόνησης του σχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό θα προβλέπεται η απόσυρση έως το 2030 6 λιγνιτικών σταθμών που διαθέτει ΔΕΗ και αυτή η διαδικασία κατ΄ αρχήν θα αποτελέσει απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα γιατί δεν προχώρησε στην απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτής της απόφασης η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να πωλήσει τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης χωρίς ωστόσο να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής που έχει επιφέρει η πολιτική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μια δυναμική πολιτική απολιγνιτοποίησης εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης του άνθρακα όσο και για την αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας με παράλληλη στροφή της ΔΕΗ προς αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρεί δε ότι μέσω της πολιτικής αυτής θα επιτύχει την αναθεώρηση των μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και συγκεκριμένα τη μείωση του στόχου όσον αφορά το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά από το 50% που προβλέπει το Τρίτο Μνημόνιο στο 65%. Και την άμεση κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει μιλήσει για το «σβήσιμο» των μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο την Καρδιά και τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι δύο πρώτοι σταθμοί θα κλείσουν άμεσα καθώς ήδη λειτουργούν παραβιάζοντας τις επιτρεπόμενες ώρες με βάση την εξαίρεση που είχε λάβει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα σβήσει και η μονάδας III της Μεγαλόπολης ενώ σταδιακά και προκειμένου να μη διακυβευτεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας θα βγουν εκτός παραγωγής και οι υπόλοιπες μονάδες των σταθμών
Το κλείσιμο όμως των εργοστασίων και των συνοδευτικών ορυχείων απειλεί την οικονομική και κοινωνική ζωή των λιγνιτικών περιοχών της Κοζάνης της Φλώρινας και της Αρκαδίας
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία σκοπεύει να εκπονήσει επενδυτικό σχέδιο ώστε οι νομοί των λιγνιτικών σταθμών να συνεχίσουν να ζουν με άλλες οικονομικές δραστηριότητες και να αποφύγουν την ερήμωση.
Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και πρόσθεσε: «Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση. Η Δυτική Μακεδονία, την οποία αφορά ιδιαίτερα αυτή η μετάβαση, είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και γι' αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας».