13 µεγάλες πετρελαιοβιοµηχανίες δεσµεύονται σε δράση για το κλίµα

13 µεγάλες πετρελαιοβιοµηχανίες δεσµεύονται σε δράση για το κλίµα
Δευτέρα, 23/09/2019 - 13:01

Οµάδα 13 µεγάλων πετρελαιοβιοµηχανιών παρουσίασε σήµερα, ∆ευτέρα, το σχέδιό της για προώθηση των επενδύσεων στη σύλληψη, αποθήκευση και χρήση του άνθρακα (CCUS) µε αφορµή τη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε µία περίοδο κατά την οποία η βιοµηχανία πετρελαίου και αερίου αντιµετωπίζει οξύτατη κριτική για την απουσία προσπαθειών να περιορίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωµα. Η ανάπτυξη των ορυκτών καυσίµων συνεχίζεται σε µεγάλες οικονοµίες του πλανήτη, µεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.

Η οµάδα των 13 γνωστή ως Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε διπλασιασµό της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που αποθηκεύεται παγκοσµίως έως το 2030. Οι τεχνολογίες σύλληψης άνθρακα θα µπορούσαν να επεκταθούν σε εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύµατος. Ο άνθρακας, που συγκεντρώνεται, θα µπορούσε στη συνέχεια να χρησιµοποιηθεί στη βιοµηχανία πετρελαίου και τελικά να αποθηκευτεί- αποσυρόµενος έτσι από την ατµόσφαιρα.

Η οµάδα OGCI σχεδιάζει να συνεργαστεί και µε άλλες επιχειρήσεις για ταχεία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σύλληψης και αποθήκευσης άνθρακα σε πέντε χώρες: ΗΠΑ, Ηνωµένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ολλανδία και Κίνα. Σήµερα το απόγευµα αναµένεται να υπογράψει σχετική διακήρυξη για τη συνεργασία µε εταιρείες, αλλά και τα υπουργεία Ενέργειας των συγκεκριµένων χωρών.

Στην οµάδα ανήκουν εταιρείες όπως οι αµερικανικές Exxon Mobil και Chevron και η βρετανική BP. Οι 13 εταιρείες καλύπτουν αθροιστικά το 32% της παγκόσµιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

naftemporiki.gr