“Παρότι το περιβάλλον και η κλιματική κρίση έχουν αναβαθμιστεί στην παγκόσμια και εθνική πολιτική ατζέντα, δεν βλέπουμε ακόμη εφαρμογή πολιτικών στην πράξη. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν και γιατί είναι ανάγκη αλλά και γιατί μας το ζητάει η κοινωνία. Χρειάζεται να χαράξουμε πολιτικές που να οδηγούν σε ένα βιώσιμο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο. Αυτό το νέο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω, δεν θα επιτρέπει την ανάδυση νέων ανισοτήτων”, αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάντησή τους με Περιβαλλοντικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
“Φυσικά σε αυτή την προσπάθεια έχουμε την ανάγκη και των ενεργών πολιτών αλλά και των επιστημόνων. Γιατί, για μάς, στόχος δεν είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος ως σημαία ευκαιρίας, μόνο για λόγους επικοινωνίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πραγματική επανάσταση στη ζωή μας οφείλει να οδηγεί από όλες τις διαδρομές στην κοινωνία μηδενικών εκπομπών, στην κλιματική ουδετερότητα, και την πραγματική και ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Είναι παράλληλα καθήκον μας να ξεκαθαρίσουμε ότι η πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή δεν είναι ουδέτερη και έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, γιατί, φυσικά, άλλες είναι οι επιταγές του Πράσινου Καπιταλισμού και άλλες οι επιταγές της Πράσινης Νέας Συμφωνίας που θέτει όρους βιωσιμότητας για την κοινωνία και την οικονομία”, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα στη συνάντηση, που διοργανώθηκε, την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, συμμετείχαν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης, Χαρά Καφαντάρη, η Συντονίστρια, εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ρένα Δούρου, εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη, καθώς και η πρώην Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Χριστίνα Μπαριτάκη.
Από την πλευρά των Περιβαλλοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συμμετείχαν (αλφαβητικά) οι: Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Ecocity, Greenpeace, iSea, MEDASSET, ΜΟm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας Μεσογειακής φώκιας, The Green Tank,WWF Ελλάς.
Η συζήτηση, η οποία έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, επικεντρώθηκε στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), την Κλιματική Ουδετερότητα, το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ, το σύστημα διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000, τη διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την προώθηση πολιτικών ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, την εθνική πολιτική για τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά και ενδεχόμενες επεκτάσεις ή τροποποιήσεις δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.
Από τη μεριά του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τα γενικά ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης, τέθηκε η ανάγκη άμεσων δράσεων όλων των φορέων του περιβάλλοντος – πολιτικών, κοινωνικών και επιστημονικών – για την προστασία των Φορέων των Προστατευόμενων Περιοχών και για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, καθώς, από 1η Ιανουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή η τιμολογιακή πολιτική κινήτρων για τους ΟΤΑ που ενισχύουν την ανακύκλωση και μειώνουν την ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία διαύλων αλληλοενημέρωσης και επικοινωνίας, ενισχύοντας τη μεταξύ τους συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων, με θεματικές συναντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Προγραμματίστηκε στην κατεύθυνση αυτή, η πρώτη θεματική συνάντηση, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, για αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση σε συνδυασμό με το Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.