Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των εισηγήσεων της ΑΔΜΗΕ για τη Μεθοδολογία Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης, τους Κανόνες για την αναστολή και την αποκατάσταση των δραστηριοτήτων της αγοράς και τους Κανόνες εκκαθάρισης

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των εισηγήσεων της ΑΔΜΗΕ για τη Μεθοδολογία Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης, τους Κανόνες για την αναστολή και την αποκατάσταση των δραστηριοτήτων της αγοράς και τους Κανόνες εκκαθάρισης
Δευτέρα, 16/12/2019 - 16:47

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18, παρ. 4 του Ν. 4425/2016: «4. Μεθοδολογίες, παράμετροι και άλλες ειδικές εγκρίσεις που προβλέπονται από τους Κώδικες των Αγορών, αποφασίζονται από τη ΡΑΕ, μετά από εισήγηση των Διαχειριστών των Αγορών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης, όπως αυτός εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 1090/2018 Απόφαση ΡΑΕ (ΦΕΚ Β’ 5910/31.12.2018 και ΦΕΚ Β’468/18.2.2019):

« […] 6. Ο Κανονισμός Αγοράς Εξισορρόπησης συμπληρώνεται από μεθοδολογίες, παραμέτρους και άλλες ειδικές εγκρίσεις που προβλέπονται σε αυτόν, και αποφασίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), μετά από εισήγηση του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 4 του ν. 4425/2016. […]

9. Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ υποβάλλει στη ΡΑΕ, πριν από τη θέση σε λειτουργία του υποδείγματος- στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεθοδολογίες, παραμέτρους και άλλες ειδικές εγκρίσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό, οι οποίες εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 4 του ν. 4425/2016.».

Με βάση τα ως άνω, η ΡΑΕ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τις ακόλουθες εισηγήσεις της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.:

Α) Μεθοδολογία Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 85 και στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης.

Β) Κανόνες για την αναστολή και την αποκατάσταση των δραστηριοτήτων της αγοράς και Κανόνες εκκαθάρισης σε περίπτωση αναστολής των δραστηριοτήτων της αγοράς, οι οποίοι προβλέπονται στα άρθρα 33, 86, 88 και 91 και στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης.

Επισημαίνεται ότι οι Κανόνες για την αναστολή και την αποκατάσταση των δραστηριοτήτων της αγοράς και οι Κανόνες εκκαθάρισης σε περίπτωση αναστολής των δραστηριοτήτων της αγοράς ορίζονται σύμφωνα και με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2196 της Επιτροπής της 24ης Νοεμβρίου 2017 για τη θέσπιση κώδικα δικτύου όσον αφορά τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης σχετικά με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.