Η κυβέρνηση δεν έδωσε λύση, αντιθέτως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο θέμα του ποδοσφαίρου αναφέρει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντας και Ενέργειας και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και προσθέτει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αγαστές και διαπλεκόμενες σχέσεις με τα συμφέροντα.
Αναφερόμενος στα εξωτερικά θέματα υποστηρίζει ότι «η λογική "κατευνασμού" και η επιλογή της κυβέρνησης να λειτουργεί η Ελλάδα ως "ουρά" ή προκεχωρημένο φυλάκιο μίας υπερδύναμης δεν υποστηρίζει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό λέει ότι «λόγω της ιδεοληψίας και της ανικανότητάς της, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει πάνω από 50.000 δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας». Για τα πλωτά φράγματα αναφέρει ότι «δεν χρειάζεται να εκθέτουμε τη χώρα στο εξωτερικό με προτάσεις που ίσως ικανοποιούν ένα περιορισμένο ακροατήριο της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, αλλά είναι παράλογες, ανεφάρμοστες, αναποτελεσματικές, αμφισβητούμενες ως προς το διεθνές δίκαιο».
Μιλάει για την διεύρυνση και την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το όνομα, το πρόγραμμα, και το συνέδριο του Μαΐου, θα γίνει με στόχο αυτός ο διάλογος να εμπνεύσει και να αθροίσει δυνάμεις». Σημειώνει πάντως ότι «οι πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2019 επέλεξαν μια γνήσια αριστερή και ριζοσπαστική φυσιογνωμία, είτε προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, είτε όχι».
Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης που έχει στην ατζέντα της και η κυβέρνηση, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «στην Ελλάδα, η απολιγνιτοποίηση χρησιμοποιείται εργαλειακά, ως σύνθημα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να κρύψει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης όλων των εταιρειών και δικτύων Ενέργειας».
Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση έχει βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την απολιγνιτοποίηση και εάν υπάρχει πεδίο συναίνεσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για τη απεξάρτηση από το λιγνίτη, την ενίσχυση των ΑΠΕ και τη βελτίωση της εξοικονόμησης, συντάχθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και απεστάλη στην ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2019. Για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση την περίοδο 2015-2019 αναλάβαμε πολιτικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς Ενέργειας και την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς κανένα σχέδιο, εξήγγειλε με επικοινωνιακούς όρους, από το βήμα του ΟΗΕ, μια ταχύτερη, βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ενώ έχουν περάσει ήδη έξι μήνες από την εξαγγελία, δεν έχει παρουσιάσει ακόμη αναλυτικά πώς θα διασφαλιστεί η επάρκεια του ενεργειακού συστήματος και πως θα αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά ή τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, λόγω της βίαιης αυτής μετάβασης. Αντί δηλαδή η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μπορεί να γίνει αιτία φτώχειας, αδικίας και ανισοτήτων, σε αντίθεση με όλες τις συστάσεις της ΕΕ και των παγκόσμιων περιβαλλοντικών οργανώσεων».
Τέλος, στην ερώτηση για το τί προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας μας και για το εάν επαρκούν οι ενέργειες της κυβέρνησης ο κ. Φάμελλος είπε πως: «Στην Ελλάδα, η απολιγνιτοποίηση χρησιμοποιείται εργαλειακά, ως σύνθημα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να κρύψει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης όλων των εταιρειών και δικτύων Ενέργειας. Έτσι όμως αποστερεί, από την Πολιτεία, σημαντικά εργαλεία άσκησης πολιτικής στη διαδικασία μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Οι προβλεπόμενοι, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πόροι, 7,5 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετοί ενώ οι πόροι που είχαν διασφαλιστεί σε εθνικό επίπεδο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς παραμένουν "παγωμένοι". Το 2018, η Ελλάδα, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που έλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με χρηματοδότηση από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Μέχρι σήμερα όμως περίπου 60 εκατ. ευρώ. που μπορούσαν να δώσουν ανάπτυξη και συνεπώς, βιώσιμες θέσεις εργασίας έχουν παγώσει. Το ίδιο έχει γίνει και με τις Ενεργειακές Κοινότητες. Για να μην τρέχουμε πίσω από φαινόμενα κοινωνικής κρίσης χρειαζόμαστε άμεσα αναπτυξιακό σχέδιο, επαρκείς πόρους και ομαλή δηλαδή δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές λιγνιτικης παραγωγής της χώρας μας».