Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ
Πέμπτη, 28/05/2020 - 13:38

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πανδημία, όπως υποστήριξε χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο .

Με σκοπό τη διασφάλιση της βιώσιμης, δίχως αποκλεισμούς και δίκαιης ανάκαμψης για όλα τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το Next Generation EU, το οποίο θα αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης 2021-2027, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως υπογράμμισε η Κομισιόν, οι επενδύσεις στο πρόγραμμα Next Generation EU θα είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (European Semester), το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (National Energy and Climate Change Plans (NECPs)), καθώς επίσης και με το Σχέδιο Μετάβασης (Just Transition Plans).

Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω της Πράσινης Συμφωνίας και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα αποπληρωθεί μέσω των μελλοντικών ευρωπαϊκών προϋπολογισμών σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επενδύσεις 31 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Μηχανισμό Στήριξης της Φερεγγυότητας στοχεύοντας στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η πρόταση υποδεικνύει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις πράσινες επενδύσεις και θα υποστηρίζεται από το 25% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού -που θα κατευθυνθεί στις κλιματικές επενδύσεις- αλλά και από μια πρόσθετη χρηματοδότηση για το Horizon Europe.

Η ΕΕ θα δρομολογήσει επίσης μέσα στο έτος και μια Ανανεωμένη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση. Για να διασφαλιστεί ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά συμφέροντα θα ενσωματώνονται πλήρως στις επιχειρηματικές στρατηγικές, η Επιτροπή θα λάβει μια νέα πρωτοβουλία το 2021 για τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα θα πρέπει να ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έτσι ώστε να γίνει μηχανισμός δημιουργίας θέσεων εργασίας.

«Η επίτευξη των υπαρχόντων στόχων για το κλίμα και την ενέργεια του 2030 μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ, να δημιουργήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο νέες πράσινες θέσεις εργασίας και να αυξήσει την ανθεκτικότητα της ΕΕ σε παγκόσμια ζητήματα εφοδιασμού».

Επιπλέον, μέσω της Στρατηγικής Επενδυτικής Διευκόλυνσης θα ενισχυθούν οι τεχνολογίες που θα είναι αρωγοί για την ενεργειακή μετάβαση, όπως είναι οι τεχνολογίες ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, το καθαρό υδρογόνο, οι μπαταρίες, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και οι υποδομές βιώσιμης ενέργειας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα European Battery Alliance, θα προχωρήσει άμεσα.

Η Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης την απορρόφηση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σκοπό την καλύτερη ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Το σχέδιο ανάκαμψης μετατρέπει την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σε μια ευκαιρία, όχι μόνο υποστηρίζοντας την οικονομική ανάκαμψη αλλά επενδύοντας και στο μέλλον μας: η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιοποίηση θα ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, καθώς επίσης την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας και το περιβάλλον μας».

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης. Η προθυμία μας για δράση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι. Με το Next Generation EU δίνουμε μια φιλόδοξη απάντηση».

Πηγή: Renews.Biz