Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων
Παρασκευή, 03/07/2020 - 17:44

Να δοθεί ένα τέλος στην ανασφάλεια των πολιτών και των μηχανικών και στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στις σχετικές με την τακτοποίηση αυθαιρέτων διαδικασίες ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν, εχθές, δέκα(10) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σημειώνουν ότι ενώ, στις 30 Ιουνίου του 2020, έληξε η παράταση που είχε δοθεί, με το νόμο 4643/2019, για την τακτοποίηση αυθαίρετων, το ΥΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τροπολογία αλλαγής της καταληκτικής ημερομηνίας, παρότι ανορθόδοξα, μέσω συνέντευξης, ο κύριος Χατζηδάκης εξήγγειλε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 λόγω της πανδημίας.

Αναφέρονται ακόμη στο πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων [εκτός από τις σοβαρές αυθαιρεσίες της κατηγορίας 5 που δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν μετά την 30/6/2020], με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου που θεσμοθέτησε και ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4495/17, για την υλοποίηση του οποίου όμως, μέχρι σήμερα, εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, με αποτέλεσμα να μην εκκινούν οι σχετικές προθεσμίες για την εφαρμογή της. Υπογραμμίζουν ότι το ΥΠΕΝ, με αυτές τις κινήσεις, δημιουργεί σύγχυση τόσο στους πολίτες όσο και στο τεχνικό κλάδο, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τι θα ισχύσει τόσο σχετικά με τις υπαγωγές, όσο και με τις δικαιοπραξίες.

Οι βουλευτές καλούν τέλος τον κύριο Χατζηδάκη να σταματήσει να παραβιάζει τις βασικές αρχές του δικαίου περί μη αναδρομικής ισχύος των νόμων, να σταματήσει τις εξαγγελίες που δεν καλύπτονται από το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο και να νομοθετεί σωστά και ολοκληρωμένα. Ο κύριος Χατζηδάκης οφείλει να δώσει ένα τέλος στην ανασφάλεια των πολιτών και του τεχνικού κόσμου και να δώσει την πρέπουσα λύση όσον αφορά στην παράταση του νόμου και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, χωρίς προχειρότητες και αποσπασματικότητα.