Νέα έκθεση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς την απαλλαγή από τον άνθρακα

Νέα έκθεση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς την απαλλαγή από τον άνθρακα
Τετάρτη, 22/07/2020 - 16:35

Η μακροχρόνια προσπάθεια της Ευρώπης για να απαλλαγεί από τον άνθρακα επιταχύνεται, σε μια μετάβαση που εξομαλύνεται από την ενίσχυση της πολιτικής υπέρ της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και από την ενεργειακή πολιτική που έχει εκτοπίσει τα ορυκτά καύσιμα από πολλές αγορές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στην εξαμηνιαία έκθεση της ανεξάρτητης ομάδα σκέψης, Ember.

Αιώνες μετά την βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπης, ο άνθρακας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωθώντας τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να κλείσουν ορυχεία και εργοστάσια.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ηγήθηκαν για πρώτη φορά το 2020 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας στην Ευρώπη, παράγοντας το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν το 34%.

Στην Ισπανία, η παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα μειώθηκε κατά 58% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ακόμη και πριν από το κλέισιμο των μισών εργοστασίων άνθρακα τον Ιούνιο, καθώς δεν συμμορφώνονται πλέον με τους κανόνες της ΕΕ για εκπομπές άνθρακα.

Τα ευρήματα της Ember ενισχύθηκαν από ερευνητές της Global Energy Monitor, οι οποίοι προέβλεψαν ρεκόρ των μονάδων παραγωγής που θα κλείσουν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020.

Ο ρυθμός με τον οποίο κλείνουν τα εργοστάσια στην Ισπανία, με το 69% ολόκληρου του στόλου να κλείνει μεταξύ 2020 και 2021, δεν έχει προηγούμενο, δήλωσε η διευθύντρια του προγράμματος Global Energy Monitor, Christine Shearer.

«Το γεγονός ότι έχει σημειωθεί μια τόσο γρήγορη πτώση δείχνει ότι ο άνθρακας γίνεται ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστικός», πρόσθεσε η Shearer.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού μείωσε τη ζήτηση ενέργειας, μειώνοντας περαιτέρω την κατανάλωση άνθρακα, ανέφεραν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ember, στην Πορτογαλία, η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 95% το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Γαλλία σημείωσαν μειώσεις άνω του 50%. Η Σουηδία και η Αυστρία έκλεισαν τα τελευταία τους εργοστάσια τον Μάρτιο.

Στη Γερμανία η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 39%, κατατάσσοντάς την για πρώτη φορά κάτω από την Πολωνία, η οποία παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο οι υπόλοιπες 25 χώρες της ΕΕ.

Τέλος, οι πέντε χώρες της ΕΕ οι οποίες δεν έχουν κάποιο σαφές σχέδιο για το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής τους με βάση τον άνθρακα βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Energy Aspects αυτό το μήνα, προβλέποντας ότι η εξάρτηση από την άνθρακα της Πολωνίας θα προκαλέσει ένταση στην Ένωση.

Πηγή: Reuters