Τις πρόσφατες εξελίξεις με τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης κλήθηκε να σχολιάσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega” και την εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». Σε σχέση με τον «Ιανό», και τις πλημμύρες, σε Φθιώτιδα και Θεσσαλία, επικεντρώθηκε στη σημασία που πρέπει να δώσει η πολιτεία στην αντιμετώπιση φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική κρίση, στην υλοποίηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας και τόνισε ότι πρέπει να γίνει πολιτική αξιολόγηση του φαινομένου με ψυχραιμία, γιατί αυτό που προέχει σήμερα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η κλιματική κρίση και η προσαρμογή σε αυτή πρέπει να γίνει βασικό στοιχείο της λειτουργίας της πολιτείας, της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο κατά την εξέλιξη του φαινομένου.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν είναι τώρα η στιγμή για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις ενώ ο Ιανός είναι ακόμη σε εξέλιξη και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Αυτό που προέχει είναι να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στις πληττόμενες περιοχές αλλά όμως να μην ξεχάσουμε το φαινόμενο και να επανέλθουμε σε μία εβδομάδα να το αξιολογήσουμε. Προκύπτουν ζητήματα, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ, για το εάν λειτούργησε το 112, αν ενημερώθηκαν οι πολίτες και εάν ήταν παρούσα η πολιτική προστασία στις περιοχές αυτές. Δυστυχώς, τα θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης τα θυμόμαστε μόνο όταν εμφανίζεται το πρόβλημα ενώ, το υπόλοιπο διάστημα τα ξεχνάμε. Η κλιματική αλλαγή, εδώ και πολλά χρόνια, έχει δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Κατά καιρούς, έχει γίνει πολιτική εκμετάλλευση φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση όπως έγινε, για παράδειγμα, στο Μάτι και στη Μάνδρα, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί και αυτά ήταν κλασικά περιστατικά επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Σήμερα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε περιοχές που φαίνεται ότι ούτε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που ολοκληρώθηκε το 2018 έχει ληφθεί υπόψη, ούτε ο νέος νόμος της πολιτικής προστασίας έχει ενεργοποιηθεί. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για πολιτικές εντυπώσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ για μικροπολιτικούς λόγους αντίστοιχα φαινόμενα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η ΝΔ. Σήμερα, όλες οι δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου, να επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις της πολιτικής προστασίας σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο. Πρέπει όμως να σημειώσω ότι δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος της κλιματικής κρίσης, δεν το έχουμε βάλει πραγματικά στη ζωή μας και η πολιτική προστασία δεν έχει προσαρμοστεί στο φαινόμενο».
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι: «Η αντιμετώπιση του φαινομένου σε ρεαλιστικό χρόνο απαιτεί να υπάρχει πρόληψη. Από το 2016, υπάρχει ο νόμος για τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, όπως και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, που κυρώθηκαν από το 2018, που ζητάμε να μπουν σε εφαρμογή. Σήμερα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί στις Περιφέρειες τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Άρα τα έργα προστασίας και ανθεκτικότητας δεν μπήκαν ακόμα σε προτεραιότητα. Είναι όμως άξιο σχολιασμού ότι ακόμα και ο νόμος για την πολιτική προστασία, που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε, έχει μπει σε αναστολή και δεν εφαρμόζεται. Άρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι λέμε σήμερα αλλά τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».
Ο Σ.Φάμελλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη να μην έχει λάβει μέτρα για τις άμεσες ανάγκες λόγω πανδημίας λέγοντας: «Δεν έχουμε ακούσει τίποτα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ενώ, αυτή τη στιγμή, έχουμε πέντε χιλιάδες λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι, ενώ η κυβέρνηση ακύρωσε τις μόνιμες προσλήψεις που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τραγικό. Έχουμε μόνο επικουρικούς, δεν έχουμε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και είναι κενές, αυτή τη στιγμή στην Αττική, μόνο είκοσι δύο (22) Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διαθέσιμες για δύσκολες περιπτώσεις του κορωνοϊού στην Αττική. Άρα, πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και στη συνέχεια, θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα για αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για μείωση, αντί της αύξησης, του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Το φιάσκο με τις μάσκες ήταν άλλο ένα παράδειγμα των παλινωδιών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας για το οποίο δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα συγγνώμη, ούτε μια λέξη για τα έξι (6) εκατ. ευρώ που πήγαν χαμένα. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες αυτής της δύσκολης και κρίσιμης στιγμής», δήλωσε κλείνοντας.