Κεφάλαια της τάξεως των 760 εκατ. δολαρίων υπολογίζεται ότι θα επενδύσει η Eldorado Gold για το έργο εξόρυξης στις Σκουριες, όπου το κοίτασμα περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 γρ/τόνο χρυσό, όπως προκύπτει από παρουσίαση της εταιρείας σε διεθνείς επενδυτές.
Εν τω μεταξύ, χθες, η θυγατρική του καναδικού ομίλου Ελληνικός Χρυσός εξασφάλισε την έγκριση για την διενέργεια 59 ερευνητικών γεωτρήσεων νότια-νοτιοδυτικά του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών Στρατωνίου που βρίσκεται σε λειτουργία με συνεχώς μειούμενα αποθέματα.
Στόχος είναι η επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων κατά τουλάχιστον 8 έτη, ενώ στο Στρατώνι το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης του καναδικού ομίλου για τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 5 έως 10 εκατ. δολ., σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση προς τους αναλυτές.
Το εξορυκτικό πρόγραμμα της εταιρείας στις Μαύρες Πέτρες επικεντρώνεται σε περιοχές εκτός του οικισμού της Στρατονίκης (Δήμος Αριστοτέλη), σηματοδοτώντας την σταδιακή απομάκρυνση της υπόγειας μεταλλευτικής δραστηριότητας μακριά από το χωριό.
Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών είναι ένα υπόγειο μεταλλείο αργύρου, μόλυβδου και ψευδαργύρου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1957 και τέθηκε σε επαναλειτουργία μετά από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση το 2006. Παράγει συμπυκνώματα μόλυβδου-αργύρου και ψευδαργύρου, ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου, με τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζονται σε 1 εκατ. τόνους μεταλλεύματος.
Οι διαπραγματεύσεις και οι νέες επενδύσεις
Το ζητούμενο όμως, είναι να επικαιροποιηθεί η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση του έργου Σκουριών που είναι το σημαντικότερο του ομίλου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και του καναδικού ομίλου βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους, με τα βασικότερα σημεία της επιδιωκόμενης συμφωνίας να αφορούν την αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών, δηλαδή στα 220 εκατ. δολ. εκ του συνόλου των 2 δισ. ευρώ που πρόκειται να τοποθετηθούν συνολικά για την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Προβλέπεται ακόμη, η υλοποίηση αντισταθμιστικών επενδύσεων ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η ενίσχυση των θέσεων εργασίας-περίπου 3.000 σε όλη τη διάρκεια της επένδυσης- και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ποσοστό 40%, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Στις Σκουριές, η ετήσια παραγωγή χρυσού τοποθετείται σε 140 χιλ. ουγκιές, ενώ ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) του έργου διαμορφώνεται σε 21,2%. Η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται σε περίπου δύο χρόνια μετά την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών.
Δημήτρης Δελεβέγκος, capital.gr