Siemens: Ξεκινά πλατφόρμα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας με γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας

Siemens: Ξεκινά πλατφόρμα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας με γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας
Παρασκευή, 23/10/2020 - 15:31

H Siemens και η εταιρεία κοινής ωφέλειας Allgaeuer Ueberlandwerk (AUEW) ξεκίνησαν την Πέμπτη μια πλατφόρμα συναλλαγών που επιτρέπει στους μικρούς παραγωγούς ηλιακής ενέργειας στις στέγες των κτιρίων να ανταλλάσσουν ενέργεια με άλλα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ανήκουν στην ίδια περιοχή.

Η πλατφόρμα που αφορά το βαυαρικό χωριό Wildpoldsried, ονομάζεται Pebbles και στοχεύει στη διατήρηση της τοπικής παραγωγής ενέργειας στην κοινότητα, βοηθώντας για παράδειγμα νοικοκυριά με ηλιακούς συλλέκτες να πωλούν ενέργεια σε γειτονικές επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα σε αρτοποιεία.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain για τη σύνδεση των συμμετεχόντων μέσω μιας εφαρμογής, επιτρέπει στους παραγωγούς να κερδίζουν χρήματα από την εμπορία της πλεονάζουσας παραγωγής τους, ενώ η διανομή ενέργειας τοπικά αντιπροσωπεύει μια πιο αποτελεσματική χρήση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας κινείται προς την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων σταθμών για την αποανθρακοποίηση των ενεργειακών της συστημάτων. Βέβαια, καθώς οι περισσότεροι παράγουν μόνο κατά διαστήματα ηλεκτρική ενέργεια ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η αστάθεια μπορεί να ασκήσει πίεση στα δίκτυα μεταφοράς. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι μικροί παραγωγή στο δίκτυο.

Αναφορικά με την πλατφόρμα Pebbles, πρόκειται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2021. Η Siemens είναι αυτή που διέθεσε την τεχνολογία, ενώ η AUEW θα λειτουργεί την πλατφόρμα και θα αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Η εταιρεία δικτύου AllgaeuNetz μελετά επίσης υπηρεσίες σταθεροποίησης δικτύου που οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προσφέρουν για να κερδίσουν χρήματα, όπως είναι η εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης στα σπίτια τους.

Πέρα από τις τεχνικές προκλήσεις της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας, χιλιάδες παραγωγοί αιολικής και ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, δεν θα λαμβάνουν πλέον εγγυημένες σταθερές πληρωμές για την παραγωγή τους από το επόμενο έτος καθώς οι 20ετές εγγυήσεις τιμών λήγουν και πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικό εισόδημα.

Πηγή: Reuters