Τον τερματισμό της αδιαφορίας για το Σέιχ Σου ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Τον τερματισμό της αδιαφορίας για το Σέιχ Σου ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Πέμπτη, 12/11/2020 - 11:15

Την αδιαφορία της πολιτείας για το Σέιχ–Σου αναδεικνύουν, με ερώτησή τους, οχτώ (8) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επανερχόμενοι στο θέμα ασφάλειας, φροντίδας και διαχείρισης του πολύπαθου περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Οι βουλευτές, διαπιστώνουν την αναντιστοιχία μεταξύ των δηλώσεων και των δεσμεύσεων του κυρίου Χατζηδάκη κατά την επίσκεψή του στο Σέιχ-Σου, τον Σεπτέμβριο του 2019, και των παρεμβάσεων της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης έκτοτε. Διαπιστώνουν συγκεκριμένα, ότι τόσο το περιαστικό δάσος όσο και οι πολίτες που το επισκέπτονται παραμένουν εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους.

Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος ή πυρκαγιάς κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αφού τα υπολείμματα και μέρος των άρρωστων κορμών παραμένουν ακόμα στο δάσος, όπως προκύπτει και από καταγγελίες πολιτών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν να μάθουν αφενός, τον τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενοι Δήμοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα της πυροπροστασίας που τους δόθηκαν και αφετέρου, το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων και των προσλήψεων που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι υπηρεσίες του, οφείλουν να προγραμματίσουν, έτσι ώστε το Σειχ-Σου να καθαρίσει αλλά, και με ασφάλεια, να υφίσταται ως πνεύμονας και ως διέξοδος για την πόλη, εγκαίρως. Παράλληλα, ζητούν να μάθουν αν εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι για την προστασία και τη διαχείριση του δάσους, καθώς και εάν εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες για την αναγέννηση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2. Εσωτερικών

Θέμα: «Αδράνεια και αδιαφορία για το Σέιχ-Σου από την πολιτεία και τους εμπλεκόμενους με αυτό Δήμους»

Το Σεπτέμβρη του 2019 ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε το Σέιχ Σου μετά από προτροπή εμπλεκόμενων δήμων οι οποίοι ζητούσαν απομάκρυνση υπολειμμάτων κοπής, εκπόνηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών μελετών και οργανωμένο σχέδιο αναδάσωσης με τις απαιτούμενες μελέτες και δήλωσε ότι «…Τα δάση είναι ο πλούτος της χώρας μας κι αυτό ισχύει δύο φορές για το Σέιχ Σου και τη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό και είμαστε εδώ μαζί με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος, ήρθαμε για να δούμε το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο, αλλά ακόμη περισσότερο, για να πούμε ότι υπογράφηκε τώρα απόφαση για τη διάθεση 500.000 ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις σε πολλά επίπεδα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος. Πέραν αυτού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι εδώ προκειμένου να αντιμετωπίσει και με άλλες δράσεις και με άλλα κονδύλια, αν χρειαστεί, το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση, με το δασαρχείο, με τους δημάρχους των περιοχών που συνορεύουν με το δάσος και φυσικά με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης»

Στις 13/7/2020 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσαν ΜΚΕ/ερώτηση με αριθμ. Πρωτ. 8172 και τίτλο «Προστασία του δάσους του Σέιχ Σου από τον κίνδυνο πυρκαγιάς και απομάκρυνση προϊόντων υλοτόμησης πεύκων» προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Eνέργειας και Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, η οποία απαντήθηκε στις 30/7/2020.

Το αντικείμενο της ερώτησης ήταν η αύξηση κινδύνου πυρκαγιάς εξ αιτίας της καθυστέρησης απομάκρυνσης των κλαδεμάτων των υλοτομημένων δέντρων, τα οποία συνέχιζαν να παραμένουν στο δάσος, αλλά και της περαιτέρω επιμόλυνσής του δάσους, αφού μέρους των υλοτομημένων προσβεβλημένων από φλοιοφάγο κορμών παρέμεναν στοιβαγμένοι μέσα σ’ αυτό, χωρίς να ξεχνούμε και την πιθανότητα ατυχήματος ή τραυματισμού που δημιουργείται σε περιπατητές και αθλούμενους στο δάσος.

Στο απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών 53475/25/7/2020 αναφέρεται αναλυτικά η χρηματοδότηση από τους Κ.Α.Π. για τους εμπλεκόμενους δήμους, για την πυροπροστασία τους καθώς και η επιπλέον επιχορήγησή τους μέσω ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΙΙκαθώς και η επιπλέον χρηματοδότηση για «Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού» από το ίδιο πρόγραμμα που θα μπορούσε να επικουρήσει στον θρυμματισμό υπολειμμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών που θα μπορούσε να εγκρίνει το ΥΠΕΝ.

Στο έγγραφο 35126/21/7/2020 της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αναφέρεται λεπτομερώς η πρωτοβουλία της υπηρεσίας για υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τους εμπλεκόμενους Δήμους, ώστε να αναλάβουν αυτοί την απομάκρυνση των υπολειμμάτων υλοτόμησης, αφού οι υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες δεν μπορούσαν. Όμως, από όσο γνωρίζουμε, αυτό δεν έχει δεν έχει προχωρήσει και η συμμετοχή των ΟΤΑ εξαντλήθηκε σε μία πρόταση στον Υπουργό ΠΕΝ για δημιουργία συνδέσμου προστασίας και ανάπτυξης του Σειχ-Σου.

Το καλοκαίρι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης εγκατέστησε εργολάβο που ανέλαβε το έργο του θρυμματισμού των υπολειμμάτων από τα κλαδέματα από τον δικό της προϋπολογισμό. Η σύμβαση με τον εργολάβο ολοκληρώθηκε χωρίς όμως να καθαριστεί πλήρως το δάσος του Σέιχ Σου από τα υπολείμματα, ενώ το έργο δεν μπόρεσε να επεκταθεί και να ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατάσταση σήμερα να είναι ίδια με του καλοκαιριού όπως αποδεικνύεται και από καταγγελίες πολιτών και Συλλόγων.

Επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας η αντιπυρική προστασία, η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Επειδή η παραμονή υπολειμμάτων μέσα στο περιαστικό δάσος πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και για το λόγο αυτό οι εργασίες καθαρισμού του δάσους από τα υπολείμματα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την επόμενη αντιπυρική περίοδο

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Πόσα χρήματα διέθεσε συνολικά το ΥΠΕΝ και πως αξιοποιήθηκαν; Απορροφήθηκε και με ποια κατανομή το ποσό των 500.000 που εξαγγέλθηκε; Δόθηκαν επιπλέον πόροι όπως είχε δεσμευθεί ο κος Χατζηδάκης;
  2. Προχώρησε το σχέδιο αναγέννησης του Σέιχ Σου για το οποίο δεσμεύθηκε ο κος Χατζηδάκης; Εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες από τις δασικές υπηρεσίες; Υλοποιήθηκε κάποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και αναδάσωσης στο Σέιχ Σου;
  3. Ποια είναι η κατάσταση του δάσους σε σχέση με τη μόλυνσή του από το φλοιοφάγο έντομο;
  4. Με ποιες ενέργειες, με ποια χρηματοδότηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα έστω και καθυστερημένα πρόκειται να απομακρυνθούν τα υπολείμματα υλοτομίας και να καθαριστεί το Σέιχ-Σου;
  5. Ποια έργα πυροπροστασίας πραγματοποίησαν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ για το σκοπό αυτό, όπως προκύπτει από την απάντηση του ΥΠΕΣ στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο;
  6. Προχώρησαν οι προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ και αν όχι για ποιο λόγο;
  7. Πότε σκοπεύει το ΥΠΕΝ να στελεχώσει τις δασικές υπηρεσίες ώστε η δασοπροστασία να λειτουργήσει εγκαίρως και αποτελεσματικά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αμανατίδης Ιωάννης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Μάλαμα Κυριακή

Νοτοπούλου Κατερίνα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος