Παράγει κέρδη μέσα στην κρίση ο κλάδος του ηλεκτρισμού

Παράγει κέρδη μέσα στην κρίση ο κλάδος του ηλεκτρισμού
Πέμπτη, 12/11/2020 - 11:59

Η αγορά του ηλεκτρισμού, ιδίως στο σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα οι επιδόσεις των εταιρειών του κλάδου να υπολείπονται των προσδοκιών.

Φέτος ωστόσο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, η αγορά ηλεκτρισμού παράγει ικανοποιητικά κέρδη, χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται από την κρίση της πανδημίας.

Πίσω από τις θετικές επιδόσεις των ανεξάρτητων εταιρειών ηλεκτρισμού, δηλαδή της Mytilineos, της Elpedison και του Ήρωνα βρίσκεται η σημαντική αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και η προμήθεια καυσίμου σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Το μειωμένο κόστος του LNG βοήθησε να ενισχυθούν τα περιθώρια του κλάδου και να αυξηθεί η κερδοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 44%, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι το μερίδιό του ήταν στο 38%.

Παράλληλα οι εταιρείες του κλάδου συνέχισαν να αυξάνουν τα μερίδιά τους και στην αγορά της προμήθειας, έναντι του κυρίαρχου παίκτη, δηλαδή της ΔΕΗ.

Ποια είναι όμως η εικόνα των οικονομικών μεγεθών των τριών ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών;

Η Elpedison στην οποία μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Edison είχε στο 9μηνο κύκλο εργασιών στα 469 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 5% σε σχέση πέρυσι ενώ η λειτουργική της κερδοφορία ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Mytilineos στο 9μηνο ανήλθε σε 664,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 5,1% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο η κερδοφορία EBITDA κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 66,7% στα 122,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους, η επίδοση του τομέα αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 51 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. το 2019.

Τέλος σύμφωνα με τα αποτελέσματα 6μήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα κέρδη μετά από φόρους που ενσωματώθηκαν στον όμιλο από την εταιρεία ΗΡΩΝ (συμμετοχή 50% στην ΗΡΩΝ 1 και 25% στην ΗΡΩΝ 2) σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι όπως τονίζουν πηγές του κλάδου, η έναρξη της λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς γνωστού και ως Target Model αναμένεται να βοηθήσει ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία των αγορών, ενισχύοντας τη διαφάνεια αλλά και τον ανταγωνισμό.

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr